Свет

САД развијају нови "авион судњег дана"

Летелица ће омогућити председнику да настави да води земљу у случају нуклеарног рата
САД развијају нови "авион судњег дана"Getty © SOPA Images / Contributor

Сједињене Америчке Државе ће развити нови "авион судњег дана", који би требало да омогући председнику да настави да управља земљом у случају нуклеарног рата или друге велике катастрофе која би уништла командне и контролне центре на земљи, саопштило је Ратно ваздухопловство.

Уговор вредан 13 милијарди долара за пројекат САОЦ (Ваздухопловни оперативни центар за преживљавање) додељен је корпорацији "Сијера Невада", саопштио је портпарол америчких ваздухопловних снага.

Радови на новим војним авионима за стратешку команду и контролу биће обављени у погонима компаније у Колораду, Невади и Охају, наводи се у саопштењу. Рок за реализацију пројекта је 2036, додаје се.

Према речима портпарола, САОЦ ће бити заснован на комерцијалном деривату млазњака, који би био ојачан и модификован да би задовољио стандарде Пентагона.

"Развој овог виталног система за националну безбедност осигурава да је нуклеарна команда, контрола и комуникациона способност одељења оперативно релевантна и безбедна у деценијама које долазе", наводи се у саопштењу.

САОЦ треба да постане замена за застарели авион Е-4Б "најтвоч" или Национални ваздушно-десантни оперативни центар који тренутно користи америчка авијација.

Е-4Б, који су базирани на "боингу 747", постоје од средине 1970-их. Очекује се да ће авиони бити "пензионисани" почетком 2030-их. Како наводи Ројтерс, постало је све теже одржавати летелице јер су делови за њих застарели.

Америчко ратно ваздухопловство тренутно управља са четири авиона "судњег дана", а најмање један од њих је стално у приправности. Е-4Б имају напредну комуникациону опрему, могу да допуне гориво у ваздуху и могу да издрже нуклеарне експлозије и разне електромагнетне ефекте.

Русија такође има четири "авиона судњег дана", који су базирани на типу Ил-80. Авион је први пут полетео у небо 1985. године, али је њихова комуникациона опрема последњих година унапређена. Извор је за РИА Новости 2022. рекао да авиони сада могу да размењују податке са руским нуклеарним подморницама.

image