Свет

Срушио се амерички суперсонични авион

Четири члана посаде су се катапултирала
Срушио се амерички суперсонични авион© Douglas C. Brunelle/Courtesy of U.S. Air Force/Getty Images

Амерички бомбардер великог домета Б-1Б "лансер" срушио се испред базе Елсворт у Јужној Дакоти, саопштили су војни званичници, напомињући да се несрећа догодила када је летелица завршила мисију обуке.

Ваздухопловна база Елсворт потврдила је да се десио инцидент, наводећи да се суперсонични тешки бомбардер срушио око 18 часова по локалном времену док је покушавао да слети.

"У време несреће, био је у мисији обуке. У авиону су била четири члана посаде. Сва четворица су се безбедно катапултирала", наводи се у саопштењу и додаје да је покренута истрага.

Непотврђене слике које су обилазиле друштвене мреже наводно приказују пожар испред војне базе, иако званичници нису дали много детаља о последицама несреће.

Један од три главна стратешка бомбардера у америчком арсеналу, Б-1Б "лансер" некада је био међу најбољим ратним авионима Вашингтона. Могао је да носи нуклеарно наоружање и био у стању да понесе највећи терет муниције и постигне највеће брзине. Међутим, Б-1Б је лишен нуклеарног статуса, према Споразуму СТАРТ из периода Хладног рата са Совјетским Савезом, при чему су авиони прошли и физичку промену 2011. године.

"Спољне тачке причвршћивања, или тврде тачке, на авиону су модификоване како би се спречило да нуклеарни стубови икада буду причвршћени за млазњак", објаснио је наредник Брајан Хадсон, Б-1 менаџер авионике у "Ер Форс Глобал страјк команду".

image