Свет

Универзитет Колумбија побуњеним студентима: Ко не прекине протест суспензија, ко прекине – казна

Вишедневни разговори између представника студената и званичника Универзитета Колумбија нису успели да изађу из ћорсокака око уклањања шатора постављених у кампусу у знак протеста против израелског рата у Гази, рекла је челница универзитета
Универзитет Колумбија побуњеним студентима: Ко не прекине протест суспензија, ко прекине – казна© Tanjug/AP Photo/Andres Kudacki

Разговори управе Универзитета Колумбија са пропалестинским демонстрантима о демонтирању шатора у кампусу пропали су, а председница универзитета Немат Минуш Шафик позвала их је да се добровољно разиђу или суоче са суспензијом, преноси Ројтерс.

Шафик је изјавила да вишедневни разговори између представника студената и академских лидера нису успели да изађу из ћорсокака око логора постављеног у знак протеста против израелског рата у Гази.

Директорка универзитета у саопштењу је навела да Колумбија неће одустати од средстава за подршку израелској војсци, што је кључни захтев демонстраната, али је понудила улагања у здравство и образовање у Гази, као и да учини директне инвестиције Колумбије транспарентнијим.

Демонстранти су на интернету поделили копију писма упозорења које им је универзитет послао у понедељак ујутро.

У писму се наводи да ће се студенти који не буду напустили данас камп и потписали формулар којим се потврђује њихово учешће у протесту, суочити са суспензијом и неће моћи да заврше семестар.

Чак и студенти који су потписали формулар и напустили ту област у понедељак и даље ће имати условну дисциплинску казну до јуна 2025. или до дипломирања, наводи се у писму за које је портпарол Колумбије потврдио да је аутентично.

Демонстранти су истакли да ће се задржати у кампусу на Менхетну док Колумбија не испуни три захтева: обустављање инвестиција ка Израелу, транспарентност у финансијама Колумбије и амнестију за студенте и факултете који су под дисциплинским мерама због учешће у протестима.

Шафик се суочила са негодовањем многих студената, факултета и спољних посматрача јер је пре две недеље позвала полицију Њујорка да демонтира логор, што је резултирало са више од 100 хапшења.

Напори да се демонтира камп, који су академци поново поставили за неколико дана након полицијске акције 18. априла, покренули су десетине сличних протеста у образовним установама од Калифорније до Бостона.

Прошле недеље, управа Колумбије није предузела никакве кораке када су два рока која су поставили демонстрантима да уклоне своје шаторе прошла без договора.

image