Свет

Пољска: Не разматрамо слање војника у Украјину

Варшава сматра да ће већи ефекат бити постигнут уколико обучи украјинске војнике него да своје снаге шаље у Украјину, наводе из пољског МО
Пољска: Не разматрамо слање војника у УкрајинуGetty © Omar Marques / Stringer

Пољска не разматра слање војника у Украјину, потврдио је данас за пољску телевизију заменик пољског министра одбране Павел Залевски.

"Разговарао сам о томе са француским министром одбране Себастијаном Лекорнуом, који није говорио о слању војника НАТО-а на фронт, већ о томе да се војницима НАТО-а дозволи да подржавају украјинске војнике у позадини", рекао је Залевски те додао да је Пољска наводно одбила и ту опцију:

"Овај предлог Пољска није прихватила. Нема говора о слању пољских војника и то је очигледно".

Како је објаснио, Варшава сматра да се бољи ефекат може постићи путем обучавања украјинских војника и слања војне помоћи Кијеву:

"Можемо учинити много више ако тамо пошаљемо оружје, муницију, технику и ако обучимо украјинске војнике, што у Пољској и радимо".

Залевски је данас потврдио и да је Пољска поднела захтев за учешће у програму "Нуклеар шеринг" и да га није опозвала, о чему је недавно говорио и пољски председник Анџеј Дуда, а што је изазвало осуду пољског министра спољних послова Радослава Сикорског, будући да, како је објаснио, председник нема овлашћења да разговара о томе. Незадовољан је био и премијер Пољске Доналд Туск.

"То је НАТО програм, али одлуку и пуну контролу над употребом нуклеарног оружја, које би се, на пример, налазило у Пољској, доносили би Американци. Наравно, овај програм функционише у Европи. У њему учествују Белгија, Италија и Немачка. И Пољска је изразила спремност да учествује у овом програму. И ова изјава о спремности није повучена", поручили су данас из пољског МО.

Ипак, без обзира на то што у Пољској постоји жеља за нуклеарним оружјем, НАТО је раније овог месеца саопштио да не планира да у тој земљи размести своје нуклеарне снаге, док је Русија поручила да ће ово оружје, уколико ту заиста буде размештено, постати приоритетна мета за Москву.

image