Свет

Протести на Колумбији: Полиција уклонила шаторе из кампуса, ухапшено педесетак студената

Велики број припадника полиције ушао је у универзитетску зграду Хамилтон Хол, у коју су се раније током истог дана забарикадирали академци и извела их одатле
Протести на Колумбији: Полиција уклонила шаторе из кампуса, ухапшено  педесетак студената© Tanjug/Marco Postigo Storel via AP

Полиција Њујорка ухапсила је десетине пропалестинских демонстраната који су заузели једну факултетску зграду у кампусу Универзитета Колумбија касно у уторак и уклонила протестни камп са шаторима који је управа покушавала да демонтира скоро две недеље, преноси Ројтерс.

Према извештају Си-Би-Ес њуза ухапшено је педесетак академаца.

Убрзо након што је полиција преузела зграду, председница Универзитета Колумбија Минуш Шафик објавила је писмо у којем је тражила да полиција остане у кампусу најмање до 17. маја, два дана након дипломирања, "како би одржала ред и осигурала да се кампови не успоставе поново".

У року од три сата кампус је очишћен од демонстраната, рекао је портпарол полиције, додајући да је извршено "десетине" хапшења.

На почетку полицијске акције око 21 час, велики број припадника полиције са шлемовима ушао је у елитни кампус на горњем Менхетну, жариште студентских протеста који су се последњих дана проширили на десетине факултета широм САД, а на којима се изражава противљење израелском рату у Гази.

"Рашчишћавамо", викали су полицајци.

Убрзо након тога, дугачак ред полицајаца попео се у Хамилтон Хол, академску зграду у коју су демонстранти провалили и заузели је у раним јутарњим сатима истог дана. Полиција је ушла кроз прозор на другом спрату, користећи полицијско возило опремљено мердевинама.

Студенти који су стајали испред зграде испратили су акцију полиције узвицима: "Срамота, срамота!"

Полиција је укрцала десетине притвореника у аутобус, сваки са рукама везаним на леђима, а цео призор је био осветљен трептавим црвеним и плавим светлима полицијских возила, описује Ројтерс.

"Слободна, слободна, слободна Палестина", узвикивали су демонстранти испред зграде, док су други су викали: "Пустите студенте".

Демонстранти су од Колумбије тражили три захтева: престанак финансирања и подршке израелској влади, већу транспарентност у финансирању универзитета и амнестију за студенте и професоре који су кажњени због протеста.

Председница Шафик је ове недеље рекла да се Колумбија неће одрећи финансија у Израелу. Уместо тога, понудила је улагање у здравство и образовање у Гази и учинила директне инвестиције Колумбије транспарентнијим.

У писму објављеном у уторак, Шафик је рекла да су они који су ушли у Хамилтон Хол уништили универзитетску имовину и да су упадали на посед, те да су демонстранти из протестног логора суспендовани због упада. Универзитет је раније упозорио да се студенти који учествују у окупацији Хамилтон Хола суочавају са искључењем.

На вечерњем брифингу одржаном неколико сати пре него што је полиција ушла у Колумбију, градоначелник Ерик Адамс и званичници градске полиције рекли су да су преузимање Хамилтон Хола подстакнули "спољни агитатори" који немају никакве везе са Колумбијом и познати су органима за спровођење закона због изазивања безакоња.

Један од вођа студентских протеста, Махмуд Калил, који похађа Колумбијску школу за међународне и јавне послове, оспорио је тврдње да су окупацију водили људи са стране.

Напад Хамаса из Газе на јужни Израел 7. октобра и израелска офанзива на палестинску енклаву, која је уследила, покренули су највећи излив студентског активизма у САД од антирасистичких протеста 2020. године.

Пропалестински демонстранти су се такође окупили на Сити колеџу у Њујорку у Харлему у уторак касно увече, а универзитет је наредио појединцима да напусте кампус, објавио је заменик комесара њујоршке полиције Каз Дотри у посту на Иксу.

Десетине демонстраната је ухапшено, објавио је "Њујорк тајмс".

Ректор Универзитета Калифорније у Лос Анђелесу (УЦЛА) рекао је касно у уторак да је полиција ангажована да истражи "недавне акте насиља" групе демонстраната, као и да обезбеди појачано присуство у тој области.

У кампусу овог универзитета дошло је до физичког окршаја између пропалестинских демонстраната и групе контрадемонстранта.

Студентске новине УЦЛА "Дејли Бруин" навеле су да су присталице Израела покушале да сруше пропалестински протестни камп, преноси Ројтерс.

Многе демонстрације широм земље изазвале су контра-протесте са којих су их оптуживали да подстичу мржњу против Јевреја. Пропалестинска страна, укључујући Јевреје који се противе израелским акцијама у Гази, кажу да су неправедно означени као антисемитски јер критикују израелску владу и подржавају људска права.

Портпарол Беле куће Џон Кирби назвао је у уторак заузимање зграда кампуса "погрешним приступом".

image