Свет

Израелска полиција упала у просторије "Ал Џазире", заплењена и опрема

Рација је почела након одлуке Нетанјахуове владе да забрани емитовање овог канала
Израелска полиција упала у просторије "Ал Џазире", заплењена и опрема© Photo By Ramsey Cardy/Sportsfile for Web Summit Qatar via Getty Images)

Израелска полиција и инспектори Министарства комуникација извршили су рацију у просторијама катарског телевизијског канала "Ал Џазира" у Јерусалиму и запленили њихову опрему након одлуке израелске владе да забрани емитовање канала у тој земљи.

Израелски министар комуникација Шломо Кари је на својој страници на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер ) поставио видео снимак претреса , уз коментар да "инспектори Министарства комуникација, уз подршку израелске полиције, тренутно врше претресе у канцеларији "Ал Џазире" у Јерусалиму и конфискују опрему канала".

Израелска влада је једногласно изгласала затварање катарског телевизијског канала, а како је саопштено из кабинета израелског премијера, након гласања, министар комуникација је потписао наредбу о затварању која је ступила на снагу моментално. 

"Извештачи 'Ал-Џазире' нанели су штету безбедности Израела и хушкали на војнике Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Време је да уклонимо гласнике Хамаса из наше земље", објавила је Нетанјахуова канцеларија.

Репортери без граница (РСФ) оштро су осудили одлуку израелске владе да затвори "Ал Џазиру".

РСФ је у објави на платформи Икс подсетио да је израелска влада једногласно гласала за заустављање операција "Ал Џазире" у Израелу без прецизирања када ће одлука ступити на снагу.

РСФ је оштро осудио "репресивно законодавство" којим се цензурише канал у власништву Катара због извештавања о израелској офанзиви у појасу Газе, у којој је убијено више од 34.600 Палестинаца од 7. октобра прошле године, преноси Анадолија.

image