Свет

Израел забрањује "Ал Џазиру": Нетанјаху катарску мрежу назвао "хушкачком"

Катарски емитер је у одговору осудио изјаву израелског премијера као "лаж" и "хушкање" и осудио га због напада на слободу штампе
Израел забрањује "Ал Џазиру": Нетанјаху катарску мрежу назвао "хушкачком"Getty © Adam Berry

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху најавио је да ће његова влада затворити катарски информативни канал "Ал Џазира" у понедељак након усвајања новог закона који Тел Авиву дозвољава да привремено затвори израелске канцеларије страних медија који се сматрају претњом по националну безбедност.

Забрана би наводно могла трајати 45 дана, након чега би могла бити продужена.

Називајући "Ал Џазиру" "терористичким" информативним каналом који је "активно учествовао у масакру 7. октобра и подстицао војнике Израелских одбрамбених снага" на Иксу, Нетанјаху је обећао "да ће одмах деловати у складу са новим законом како би зауставио активност канала".

Катарски емитер је у одговору осудио изјаву израелског премијера као "лаж" и "хушкање" и осудио га због напада на слободу штампе. Током рата у Гази, "Ал Џазира" је више пута оптуживала Израел да гађа њихово особље на терену. Та телевизија има канцеларије на Западној обали и у Појасу Газе.

Директор "Ал Џазире" у Израелу и за палестинске територије Валид Омари изјавио је данас, поводом одлуке израелске владе да забрани емитовање програма те катарске телевизије у Израелу, да су такве радње "опасне" и да су политички, а не професионално мотивисане.

Правни тим "Ал Џазире" припрема одговор, рекао је Омари за Ројтерс, а агенција наводи да то вероватно значи да ће тај уложити жалбу суду против ове одлуке.

Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ), америчка независна непрофитна организација, упозорио је да нови израелски закон представља "значајну претњу међународним медијима у земљи", док је Бела кућа навела да САД "подржавају критично важан рад новинара", укључујући "оне који извештавају о сукобу у Гази".

Суспензија "Ал Џазире" би такође могла да погорша односе између Израела и Катара, кључног посредника у преговорима о таоцима, наводи "Аксиос".

Поступак Израела осудили су и Канцеларија високог комесара за људска права (ОХЦХР) и Удружење страних новинара (ФПА), које представљају стране медије у Израелу, на Западној обали и у Гази.

"Жалимо због одлуке владе Израела да затвори Ал Џазиру у Израелу. Слободни и независни медији су кључни у обезбеђивању транспарентности и одговорности. Сада је још више, с обзиром на строге рестрикције извештавања из Газе. Слобода изражавања је кључно људско право. Позивамо израелску владу да укине ту одлуку", наведено је у објави ОХЦХР-а.

ФПА је навео да се "овом одлуком Израел придружује сумњивом клубу ауторитарних влада које забрањују медије", те да је "ово мрачан дан за медије, мрачан дан за демократију".

Конфликт у Гази бесни од октобра прошле године. Преко 32.700 људи је убијено, а више од 75.000 повређено у тој енклави, према подацима Министарства здравља Газе.

image