Свет

САД без објашњења обуставиле најновију испоруку оружја Израелу

Ово представља први пут од октобра да је Вашингтон обуставио снабдевање израелске војске
САД без објашњења обуставиле најновију испоруку оружја ИзраелуGetty © Hannah Beier/Getty Images

САД су прошле недеље изненада зауставиле планирану испоруку америчке муниције Израелу, известио је "Аксиос". Објашњења Беле куће за овај потез није било.

Два израелска званичника рекла су за овај медиј да је испорука необјашњиво заустављена прошле недеље, те да се Тел Авив "мучи да схвати зашто је пошиљка задржана".

Бела кућа је одбила да одговори на питање "Аксиоса", као и Пентагон, Стејт департмент и канцеларија израелског премијера.

Председник САД Џозеф Бајден у последње време све више критикује израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа због војне операције у Појасу Газе у којој је убијено скоро 35.000 Палестинаца, а коју је Тел Авив покренуо као одговор на напад Хамаса 7. октобра прошле године.

Бајден је изјавио да би израелска инвазија на јужни град Рафу, последње номинално уточиште палестинских цивила, била "црвена линија", јавно прекоривши Нетанјахуа због "неселективног" бомбардовања Газе.

Стејт департмент је такође санкционисао израелске насељенике на Западној обали, а САД на гласању Савета безбедности УН у марту нису ставиле вето на меру којом се захтева хитан прекид ватре између Израела и Хамаса.

Упркос промени у реторици, пошиљке оружја и муниције Израелу до сада су се наставиле релативно неометано, а Бајденова администрација је наводно одобрила више од 100 испорука оружја Тел Авиву од 7. октобра.

Садржај ових пошиљки се углавном не открива јавности осим ако њихова вредност не прелази 250 милиона долара, што је био случај само два пута до сад.

Ови велики пакети су одобрени прошлог месеца и укључивали су више од 1.800 бомби МК84 и 500 бомби МК82, као и преко 1.000 комада муниције малог калибра.

image