Свет

Популарност САД у слободном паду широм света, репутација Русије и Кине све боља

Подршка Америке израелском рату у Гази наштетила је њеној популарности
Популарност САД у слободном паду широм света, репутација Русије и Кине све бољаGetty © Robert Deutschman

Популарност Америке као глобалне силе опада широм света, посебно у земљама са муслиманском већином, показује Индекс перцепције демократије за 2024.

Анализирајући око 63.000 испитаника из 53 земље, Индекс сумира ставове према демократији, геополитици и глобалним силама.

Америчка међународна репутација је на удару од почетка 2023. године, посебно у муслиманским земљама, због непоколебљиве подршке Вашингтона Израелу у његовом рату у Гази.

Сада се тренду придружује и Европа. "Први пут од почетка Бајденове администрације, многе западноевропске земље имају негативну перцепцију САД... То је посебно видљиво у Немачкој, Аустрији, Ирској, Белгији и Швајцарској", рекао је Фредерик ДеВо, виши истраживач компаније за истраживање "Латане" која је саставила Индекс.

У међувремену, позитивна перцепција Кине у Азији, Северној Африци, Блиском истоку и Латинској Америци наставља да расте, доводећи глобалну перцепцију Пекинга на "нето позитивну", упркос континуираном европском скептицизму.

Русија је "рехабилитовала" свој имиџ у већини анкетираних региона, са изузетком Европе.

Слаба популарност Америке, у комбинацији са добрим котирањем Русије и Кине, значи да се на ове две земље сада гледа једнако позитивно као на САД у већини анкетираних земаља Блиског истока, Северне Африке и Азије, објашњава "Политико".

Док су САД углавном и даље "главне" на глобалној сцени, пукотине почињу да се појављују у подршци некада главних западноевропских савезника, док Русија и Кина постају све популарније у другим регионима.

image