Свет

ЕУ авио-компанија спремна да помогне у депортовању миграната: Само да није негде далеко

Компанија "Рајанер" вољна је да помогне европским владама да се изборе са приливом миграната
ЕУ авио-компанија спремна да помогне у депортовању миграната: Само да није негде далекоGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Нискотарифни авио-превозник "Рајанер" спреман је да помогне европским владама да депортују илегалне мигранте, рекао је генерални директор Мајкл О'Лири.

"Ми у принципу немамо проблема" са том идејом, рекао је О’Лири новинарима у Бриселу где је позивао на излазак на предстојеће изборе за Европски парламент.

"Ако европске владе легално депортују мигранте, ми можемо да пружимо помоћ", додао је он, а преноси "Политико".

О’Лири је наводно одбацио забринутост коју је изнео новинар да би повезаност са депортацијама могла да наруши репутацију авио-компаније. "Ако европске владе прописно депортују илегалне доласке... у земљу као што је Албанија... ми ћемо врло радо учествовати у тим летовима", рекао је он.

Миграције су контроверзно питање у Ирској, која је доживела огроман прилив тражилаца азила из Африке, Блиског истока и Украјине. У години до априла 2023. миграција у земљу је скочила за 31 одсто у поређењу са претходних 12 месеци, што је довело до највеће несташице станова за изнајмљивање у ЕУ и порасту криминала.

Премијер Велике Британије Риши Сунак најавио је недавно планове за депортацију миграната у Руанду, подсећа "Политико". То је подстакло мигранте да преко Северне Ирске беже у Ирску.

Осврнувши се на Сунакове планове, О'Лири је рекао да "Рајанер" не може да иде у Руанду "јер не може да лети толико далеко".

Једина дестинација авио-компаније у Африци је Мароко. Авио-превозник, међутим, може да лети у земље као што је Албанија, поновио је он.

Влада Велике Британије има договор са балканском државом да пошаље илегалне мигранте из Албаније назад кући. У фебруару је Тирана пристала да задржи хиљаде тражилаца азила у Италији.

"Рајанер" је највећа европска авио-компанија по броју путника. Позната је и по својим чудним методама уштеде као што је "охрабривање" стјуардеса да смршају, уклањање тоалета из авиона како би ставили додатна седишта, терање путника да сами утоваре свој пртљаг и наплаћивање "пореза на дебљину" путницима са прекомерном тежином.

image