Свет

Не летите у Париз: Контролори летења могу да закасне на посао три сата и да изађу раније

До договора је дошло након што су радници запретили штрајком уочи Олимпијских игара у Паризу који се одржавају ове године
Не летите у Париз: Контролори летења могу да закасне на посао три сата и да изађу раније© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Француски контролори летења добили су право да дођу на посао три сата касније и оду три сата раније, преносе француски медији.

Према новом споразуму између највећег синдиката француских контролора летења СНЦТА и француске владе озакоњен је овакав уступак запосленима.

До договора је дошло након што су радници запретили штрајком уочи Олимпијских игара у Паризу којe се одржавају ове године.

Према споразуму, контролори летења, такође, добиће повећање плата до 18.000 евра (15.500 фунти), 18 додатних слободних дана годишње и могућност пензионисања са 59 година.

Уговор би требало да кошта 70 милиона евра (60,2 милиона фунти) током четири године и финансираће га авио-компаније.

Ипак, контролори летења нису једини радници који прете штрајком уочи Олимпијских игара које почињу 26. јула.

Синдикати у свим привредним гранама, укључујући особље у болницама, рекли су да ће ступити у штрајк ако влада не исплати адекватне накнаде онима који буду морали да раде током летњег периода.

Париз се још није опоравио од синдикалних немира услед недавних протеста просветара, полицајаца и пољопривредника, против повећања старосне границе за одлазак у пензију.

image