Свет

Одеса пратила параду победе у Москви: "Дан победе" најпретраживанији појам на Гуглу

Украјина први пут у историји не слави Дан победе на данашњи дан, међутим старе навике остају, па Украјинци данас полажу венце на споменике и претражују "Дан победе" на Гуглу
Одеса пратила параду победе у Москви: "Дан победе" најпретраживанији појам на Гуглуwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Многе кабловске телевизије у Одеској области приказивале су данашњу параду Победе у Москви, пише украјински медиј "Страна.уа".

Украјински медији су претпоставили да су "Руси хаковали систем", а локалне власти се нису званично оглашавале поводом ове информације.

На снимку које деле мештани Одеске обалсти, види се како сви канали приказују параду. Особа са даљинским у рукама мења канале, али сваки од њих показује руску параду победе.

Ово је први пут у историји да Украјина званично не слави Дан победе, с обзиром на то да је у јуну 2023. године украјински председник Владимир Зеленски потписао закон према којем се

9. мај слави "Дан Европе".

Украјинци су Дан победе прославили 8. маја, а Зеленски је то објаснио чињеницом да је управо на тај дан на снагу ступио "Акт о безусловној предаји Вермахта" и овај датум слави "већина народа света".

Међутим, управо данас становници Украјине на Гуглу претражују Дан победе – та синтагма је од јутрос најпретраживанија, судећи по подацима сервиса "Гугл трендс", преноси "Страна".

Притом, Кијевљани од јутрос носе цвеће на Вечни огањ у Парку славе.

Тамо су могли да затекну венац који је положио украјински председник Владимир Зеленски, пише украјински медиј, не прецизирајући када се то десило – данас или јуче.

Парада победе, посвећена 79 година од победе у Другом светском рату одржана је на Црвеном тргу у Москви. У њој је учествовало више од 9.000 људи, преко 70 комада војне опреме, као и руска авијација.

Параду победе на Црвеном тргу у Москви пратили су из целог света они који негују сећање на велику победу над фашизмом у Другом светском рату.

image