Свет

САД појачавају обуку украјинских војника у Европи

Обука би требало да буде "много интензивнија и свеобухватнија" од оне коју је Украјина добила у Пољској или Великој Британији
САД појачавају обуку украјинских војника у Европиwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена размишља о драстичном проширењу програма обуке украјинске војске, која би требало да буде организована у америчкој војној бази у Немачкој, пише Си-Ен-Ен.

Уколико предлог буде усвојен, Америка ће на европском тлу обучавати око 2.500 војника месечно, изјавили су амерички званичници за британски медиј.

Од почетка сукоба Русије и Украјине у фебруару, САД су обучиле само неколико хиљада украјинских војника, углавном у малим групама, и то о специфичним системима наоружања.

У склопу новог програма, САД би обучавале много веће групе које би, између осталог, научиле како да организују пешадијске маневре уз артиљеријску подршку. Према речима извора, обука би требало да буде "много интензивнија и свеобухватнија" од оне коју је Украјина добила у Пољској или Великој Британији.

Предлог, који је изнет по налогу Украјине, још је на међуресорној ревизији администрације. Уколико буде одобрен, обука би требало би да се одвија у бази америчке војске у Графенверу у Немачкој. Немачки званичник рекао је за Си-Ен-Ен да још увек није видео званичан захтев САД у вези са овим случајем, али је приметио да је таква политика "у складу са заједничким настојањима у подршци Украјини".

Високи званичник Бајденове администрације одбио је да коментарише детаље плана, али је нагласио да "САД стално траже начине да осигурају да Украјинци имају вештине које су им потребне на бојном пољу док бране своју територију".

Од почетка сукоба у Украјини, бројне западне нације пружиле су кијевским снагама обуку ван Украјине. Осим САД, Украјинце тренира и Велика Британија, која планира да обучи до 10.000 војника у периоду од годину дана.

Европска унија је у новембру најавила мисију војне помоћи у склопу које би требало да буде обучено око 15.000 украјинских војника. Међутим, неколико чланица је одбило учешће, а међу њима је и Мађарска. Министар спољних послова те земље Петер Сијарто оценио је да "све што води ка ескалацији није добра идеја".

Један амерички званичник направио је паралелу између британског и најављеног америчког програма обуке војника и приметио да између њих постоје сличности. Међутим, истиче да је фокус британског плана био на пружању основне обуке војницима са мало или нимало искуства. Амерички програм, са друге стране, би омогућио далеко напреднији степен обуке приликом које би украјински војници научили како да делују као уједињена војна формација.

Не очекује се да ће Америка обучавати Украјинце о обједињавању ваздушних снага. Вашингтон је до сада одбијао да Кијеву обезбеди борбене авионе, указујући на процене да они неће побољшати изгледе Украјине.

image