Свет

Кинески научници: Омикрон сој има блаже симтоме, најава ублажавања мера оправдана

Иако је Кина пре две недеље најавила нове мере у борби против вируса корона које подразумевају ублажавање досадашње политике нулте толеранције на ширење ковида-19, пре неколико дана грађани су протестовали тражећи блаже мере
Кинески научници: Омикрон сој има блаже симтоме, најава ублажавања мера оправданаwww.globallookpress.com © © Cfoto

Тим кинеских истраживача доказао је да је патогеност омикрон соја вируса корона значајно мања у односу на претходне варијанте овог вируса, објавио је "Глобал тајмс". Истраживање је објављено годину дана пошто је Светска здравствена организација (СЗО) омикрон означила као сој на који треба обратити пажњу.

Иначе, Кина је пре две недеље најавила нове мере у борби против вируса корона које подразумевају ублажавање досадашње политике нулте толеранције на ширење ковида-19.   

Директор Државне лабораторије за вирусологију у Вухану, Лан Ке рекао је за кинески медиј да је његов тим установио да омикрон има мању способност заражавања ћелија плућа него оригинални сој, као и да је његова способност размножавања у организму десет пута мања у односу на оригинални сој.

Експерименти које је Ланов тим вршио на лабораторијским мишевима, показали су да 25 до 50 инфективних доза оригиналног соја вируса корона могу да изазову смрт, док је у случају омикрона такав исход наступао са 2.000 доза.

Резултати истраживања Лановог тима такође су показали да омикрон има мању способност да изазове оболевање у односу на претходне сојеве.

"Ово нас подсећа да не паничнимо због омикрона, а за обичне људе, последице које изазива вирус корона значајно су мање у односу на оригинални сој", закључује се у тексту "Глобал тајмса".

Претходно истраживање на лабораторијским животињама које су у јануару спровели истраживачи са Универзитета у Хонг Конгу и Медицинског факултета у Хајнану показало је да се способност умножавања вируса у људским ћелијама значајно смањила када је у питању омикрон варијанта.

У поређењу са делта сојем, омикрон много мање захвата горњи и доњи респираторни тракт, а има и нижу стопу смртности.

До сличних резултата дошли су и научници из америчке лабораторије за вирусологију Националног института за алергије и инфективне болести, који су утврдили да животиње заражене БА1 и БА2 варијантама омикрона, показују блаже симптоме, теже преносе вирус и имају мање ћелија вируса у организму него оне заражене делта варијантом.

Кинеска влада објавила је 11. новембра документ у којем се најављују нове мере у борби против вируса корона како би се боље прилагодила новој епидемиолошкој ситуацији са ковидом 19.

Тада најављене мере, представљају, уствари, прилагођавање кинеске политике "нулте толеранције" на ковид новој епидемиолошкој ситуацији за коју је процењено да више не захтева тако стриктне мере.

Према извештају агенције Синхуа, ради се о 20 превентивних и мера контроле, а неке од њих подразумевају скраћење трајања карантина за блиске контакте и путнике који долазе у Кину, седам дана кућне изолације, уместо недељу дана централизоване изолације, за оне који су боравили у високо-ризичним подручјима. Такође, више се неће трагати за секундарним контактима оболелих.

Последњих дана новембра у неколико кинеских градова одржани су протести против владиних ковид мера, иако је већ најављено да ће оне бити ублажене. 

Како су извештавали западни медији, на улице су изашли људи који се противе кинеској политици "нулте толеранције на ковид" и траже блаже мере. Према проценама из западних новинских извештаја, на скуповима је било "више стотина људи". 

image