Свет

Откривени нови детаљи пада Раисијевог хеликоптера

Пилоти других хеликоптера успели су да ступе контакт са једним од путника који им је рекао да се председничка летелица срушила
Откривени нови детаљи пада Раисијевог хеликоптера© Azin Haghighi, Moj News Agency via Tanjug/AP

Шеф иранске председничке администрације Гхолам-Хосеин Есмаили, који је пратио Ебрахима Раисија у другом хеликоптеру, рекао је да је време у тренутку пада хеликоптера било добро, и открио да је Раиси погинуо на лицу места, објавила је ИРНА.

"Можда је било магле у дубини клисуре, али није било магле дуж путање нашег лета, облаци су били мало изнад хеликоптера", рекао је Есмаили у интервјуу за иранску државну телевизију.

Есмаили је рекао да су хеликоптери полетели око 13 часова по локалном времену 19. маја, додавши да је након 45 минута лета, пилот хеликоптера председника Раисија, који је био задужен за конвој, наредио другим хеликоптерима да повећају висину како би избегли оближњи облак, а да је после 30 секунди посада хеликоптера у коме је био он приметила нестанак председничког хеликоптера.

Он је навео да су одмах кренули у потрагу за њим и да су покушали да га контактирају.

Као резултат тога, пилоти су успели да ступе контакт са једним од путника, који им је рекао да се председнички хеликоптер срушио. 

Есмаили је истакао да је посада остала у контакту са повређеним путником неколико сати, али да је и он преминуо.

Званичник је испричао да је након проналаска места несреће утврђено да су остали путници погинули на лицу места.

Хеликоптер у којем су се налазили Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан срушио се у недељу на северозападу Ирана, а поред њих двојице, погинуло је још шест особа.

image