Свет

Борељ: Више од хиљаду украјинских војника на војној обуци у ЕУ

Обезбедићемо средства у износу од 16 милиона евра за војну опрему у тренажне сврхе, написао је шеф дипломатије Европске уније
Борељ: Више од хиљаду украјинских војника на војној обуци у ЕУwww.globallookpress.com © © Eduardo Parra

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је да се више од 1.100 украјинских војника тренутно налази на војној обуци у Европској унији у склопу Мисије војне помоћи Европске уније за подршку Украјини (ЕУМАМ).

Борељ је на свом Твитер налогу објавио да је ЕУМАМ испуни свој пуни оперативни капацитет будући да је 1.100 војника већ на обуци.

"Мисија ће осигурати да се кроз обуку испуне потребе Украјинаца, а обезбедићемо средства у износу од 16 милиона евра за смртоносну војну опрему у тренажне сврхе", написао је Борељ.

Он је на свом Твитер налогу, ЕУМАМ назвао мисијом без преседана и додао да у њој учествује више од 20 земаља. Једној се посебно захвалио: Пољској, за "велике напоре и велику подршку" коју пољска војска и народ пружају мисији.

Твит захвалности завршио је речима "Слава Украјини", поздравом који се везује за украјинске колаборационисте из Другог светског рата, а који је данас нашао своју широку примену у руско-украјинском конфликту код оних који га сматрају исказивањем подршке Кијеву.

ЕУМАМ би, према најавама ЕУ, требало да обезбеди обуку за 15.000 украјинских војника, а у те сврхе планирано је 106,7 милиона евра.

image
VV inauguration
banner