Свет

Криза ОЕБС-а: Без завршне декларације након састанка

Дводневни састанак министара спољних послова и званичника, отворио је питање наставка функционисања организација без консензуса Русије и Белорусије, које нису ни добиле позив на заседање
Криза ОЕБС-а: Без завршне декларације након састанка© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) завршила је састанак министара спољних послова земаља чланица без усвајања завршне резолуције, што показује велику кризу са којом се организација настала у Хладном рату суочава, пренео је АП.

На то је утицао руско-украјински конфликт, што је створило значајне препреке у раду организације која броји 57 држава. Будући да се одлуке доносе консензусом свих држава чланица, то је онемогућило да став дела држава чланица којим се осуђује "руска агресија" када је у питању оружани сукоб у Украјини нађе у завршној резолуцији. 

Дводневни састанак министара спољних послова и званичника, први од почетка руске војне операције 24. фебруара, отворио је питање наставка функционисања ОЕБС-а без консензуса Русије и Белорусије, које нису добиле позив на састанак.

"Нема сумње да ће следећих неколико година бити веома тешко да ова организација испуни свој мандат", рекао је пољски министар Збигњев Рау на завршном састанку.

Пољска тренутно председава ОЕБС-ом и управо је њена одлука била да не позове представнике Русије на заседање у пољском граду Лођу.

Заменик пољског министра спољних послова Павел Јаблоњски изјавио је новинарима да је одлука донета јер се "Русија супротставља европској безбедности" и да је важно да Москва буде "што је молгуће више изолована на свим међународним платформама".

Руско Министарство спољних послова одлуку Пољске назвало је провокативном и без преседана, упозоривши да је то "неспојиво са статусом председавајућег организације, где учествује 57 суверених и независних држава под једнаким условима".

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је да је састанак ОЕБС-а био веома значајан јер је показао "уједињени фронт против Русије", као и да организација изналази "креативне начине" да заобиђе руски вето.

"Ово је била најтежа година за ОЕБС од његовог оснивања, али сматрам да је ово била и најважнија година", рекла је Бербок новинарима по повратку у Немачку из Пољске.

За разлику од Бербок, која подржава идеју "уједињеног фронта", министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг раније је изјавио да је за жаљење што платформа која је служила за разговор у тешким временима више не служи том циљу, а одлуку Пољске назвао "безбедносно-политичким аутоголом".  

Од наредне године, председавање организацијом преузима Северна Македонија, а министар спољних послова ове земље Бујар Османи изјавио је да је организација неопходна нарочито сада и оценио да управо завршени састанак не би означио као неуспех.

Наводи се и да је неколико држава критиковало одлуку Пољске да забрани руском министру спољних послова Сергеју Лаврову учешће на састанку, истичући да се надају да ће Северна Македонија створити услове за нови дијалог унутар организације.      

image