Свет

Шаленберг: Спречавање Лаврова да дође на састанак ОЕБС-а политички аутогол

"За жаљење је када се једна платформа, која је служила од Хладног рата, од 1975, не користи за оно за шта је била створена, а то је за разговор и у тешким временима", казао је министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг
Шаленберг: Спречавање Лаврова да дође на састанак ОЕБС-а политички аутоголwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг, изразио је жаљење јер шефу руске дипломатије Сергерју Лаврову и његовој делегацији није дозвољено да допутују на годишњу конференцију Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Пољској, оценивши да је та одлука "безбедносно-политички аутогол".

"За жаљење је када се једна платформа, која је служила од Хладног рата, од 1975, не користи за оно за шта је била створена, а то је за разговор и у тешким временима", казао је Шаленберг за јавни сервис Аустрије ОРФ.

Упозорио је да се не сме упасти у реторику да се жели седети само са онима који деле исте ставове, преноси Танјуг.

Шаленберг се осврнуо на овај проблем и на седници министара спољних послова ОЕБС у Лођу.
Рекао је да је важно да се допусти долазак представницима свих држава чланица на тако високи скуп као што је овај.

"Немојмо уништити јединствену платформу која је била наш колективни одговор на тензије Хладног рата и дубоке раздоре између истока и запада. Без дијалога, преговора и сарадње неће бити одрживог мира, стабилности и благостања", казао је шеф аустријске дипломатије.

Лавров је изјавио данас да је курс доминације Запада онемогућио да ОЕБС делује као посредник за смиривање односа између Истока и Запада, за шта је та организација и створена. 

"ОЕБС се претвара у маргиналну организацију, а Пољска, која тренутно председава организацијом, целе године јој је копала гробницу. Где копате можете некога да сахраните", рекао је Лавров.

image