Свет

Иран укида моралну полицију

У плану је и ревизија закона о обавезном ношењу хиџаба, преносе арапски медији
Иран укида моралну полицију

Иранске власти данас су донеле одлуку да укину моралну полицију, јављају арапски медији, позивајући се на канцеларију главног тужиоца земље.

"Генерално тужилаштво Ирана обавестило је да се укида морална полиција", пренео је портал "Араб њуз", известили су руски медији.

Генерални тужилац Ирана Мохамед Џафара Монтазери изјавио је да је до тога дошло јер ова служба није имала "никакве везе са применом закона Исламске Републике".

У плану је и ревизија закона који обавезује све жене у земљи да носе хиџаб.

Последњег дана прошлог месеца, 30. новембра, парламентарна комисија за културу одржала је седницу на којој се говорило о могућој измени актуелног закона.

Генерални тужилац је уверио да и парламент и правосудни систем активно раде на овом питању, пише британски "Гардијан".

Пандан моралној полицији у Ирану постоји и у Саудијској Арабији, Судану и Малезији. Главни задатак ових службеника у Ирану било је патролирање улицама и парковима како би се проверило да ли све припаднице женског пола носе хиџаб и поштују стриктна законска правила.

Одлуци о укидању иранске моралне полиције претходили су протести који су букнули у овој земљи у септембру, а за које ирански званичници оптужују Запад. Повод протеста је смрт двадесетдвогодишње Махсе Амини, која, како су пренели западни медији, није носила хиџаб на прописан начин због чега је приведена од стране моралне полиције, а потом и претучена. Полиција је демантовала ове тврдње наводећи да је несрећна девојка преминула услед здравствених тегоба. 

Званични Техеран саопштио је крајем новембра да је до сада на протестима погинуло више од 300 људи. Приведено је више од 17.000. Средином новембра изречена је и прва смртна казна због, како кажу власти, паљења зграде владе и организовања нереда. 

И док је у почетку протест био стихијског карактера, извор руског медија "Комерсант" тврди да је све прерасло у доста организованије структуре, које на локалном нивоу сада координишу нападе, укључујући и оне на службе безбедности. Ипак, како каже, још увек није формиран јединствен протестни скуп који би синхронизовано деловао на територији целе државе.

Иран оптужује Запад да потпомаже разбуктавање сукоба, финансира његове учеснике и даје овој теми велики простор у медијима, ширећи тако антииранску пропаганду. 

image