Свет

Летонија: Празнично расположење уз кукасте крстове?

Јелка у граду Лиелварде украшена симболом "угунскруста"
Летонија: Празнично расположење уз кукасте крстове?None © Telegram/vestiru24

Божићна јелка у малом летонском граду Лиелварде изазвала је буру емоција јер је украшена симболом "угунскруста", древним знаком летонске митологије, који је у облику кукастог крста.

У преводу са летонског "угунскруст" значи "ватрени крст" или "крст грома", а његове црвено-беле шаре идентичне су злогласном нацистичком симболу.

Градске власти га сматрају лепим, али многим мештанима јелка није привлачна што су навели у коментарима на друштвеним мрежама.

Према објављеним снимцима, град је украшен бело-црвеним бојама, а јелку, направљену од траке, красе огромни кукасти крстови.

"Угунскрустс" има много значења. Историјски се сматрао симболом живота и благостања, али је у 20. веку стекао лошу репутацију када је кукасти крст постао симбол немачких нациста.

Данас се у Летонији често руше споменици совјетским војницима, а у јуну је ова држава усвојила закон о забрани излагања предмета који величају совјетски и нацистички режим и њиховом уклањању са територије ове некадашње совјетске републике.

До половине децембра, по налогу власти, требало би да буде уклоњено 69 совјетских ратних споменика.

Летонија је у новембру прошле године забранила употребу георгијевских трака, а у марту 2019. посланик из националног летонског удружења Едвинс Шноре предложио је да се потпуно забрани ношење униформе Црвене армије на јавним догађајима у земљи, укључујући и Дан победе 9. мај.

image