Економија

Руски мега гасовод до Кине скоро завршен

Деоница Источна рута ће омогућити транспорт гаса из Русије у Шангај
Руски мега гасовод до Кине скоро завршенwww.globallookpress.com © © Xinhua

Кључна деоница гасовода Источна рута између Русије и Кине је завршена, известила је данас новинска агенција Синхуа, позивајући се на грађевинску компанију "Пајп Чајна".

Деоница ће омогућити транспорт гаса из Русије у источнокинески економски центар Шангај, наводи се у извештају.

Прекогранични гасовод дужине 5.111 км наводно улази у Кину преко пограничног града Хеихе и пролази кроз девет провинцијских региона, снабдевајући природним гасом подручја дуж руте, укључујући Пекинг, Шангај и Тјенђин.

То је део пројекта Источна рута, који се повезује са гасоводом Снага Сибира дужине 3.000 км у Русији.

Према компанији "Пајп Чајна", Источна рута је делимично пуштена у рад у децембру 2019. године, поставши тако први гасовод за снабдевање Кине руским гасом. Овај мега пројекат, за који се очекује да буде завршен и да постане потпуно оперативан до 2025. године, обезбедиће Кини 38 милијарди кубних метара руског природног гаса годишње, почевши од 2024. године. Предвиђене испоруке би могле да помогну у смањењу кинеске емисије угљен-диоксида за 164 милиона тона годишње.

Енергетски коридор ће подстаћи енергетску безбедност и економски развој источних региона Кине, саопштила је компанија.

Источна рута је део тридесетогодишњег споразума вредног 400 милијарди долара између руског "Гаспрома" и Кинеске националне нафтне корпорације, потписаног у мају 2014. године.

Две компаније раде и на западној гасној траси, која подразумева изградњу гасовода до Кине преко Монголије. Ова траса ће моћи да испоручује чак 50 милијарди кубних метара гаса годишње.

image