Економија

Турска тражи попуст за руски гас

Анкара ће на састанку са представницима Москве затражити попуст на енергент који увози из Русије од више од 25 одсто или одлагање плаћања
Турска тражи попуст за руски гасwww.globallookpress.com © © Marcus Brandt

Турска ће затражити да добије попуст на руски гас од више од 25 одсто на данашњем састанку званичника две земље у Анкари, рекао је неименовани турски званичник, а пренео је "Блумберг".

Наводно, Турска ће затражити да се нижа цена гаса коју тражи примењује у 2023, али и ретроспективно за неке исплате у 2022, наводи се у тексту који се позива на сазнања неименованог турског званичника о могућим темама разговора који ће бити одржан иза затворених врата.

"Уколико Турска не буде могла да обезбеди попуст на жељеном нивоу, онда ће тражити одлагање плаћања по могућности до 2024", истиче се у тексту и додаје да турска влада и државни увозник гаса Ботас нису коментарисали ове наводе.

Од 59 милијарди кубних метара гаса, које је Турска увезла прошле године, нешто мање од половине чини руски гас.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би укупна средства која је држава издвојила за енергенте ове године могла достићи 100 милијарди долара, дупло више него прошле године.

Констатује се и да политичке и енергетске везе две земље јачају, као и да је Ердоган прихватио предлог руског председника Владимира Путина да у Турској буде изграђено гасно чвориште, одакле би се овај енергент отпремао у Европу. Турска је затражила од руске државне компаније "Росатом", која гради нуклеарну електрану на турској медитеранској обали вредну 20 милијарди долара, да сагради још једну нуклеарку.

image
VV inauguration
banner