Русија

Песков: Русија неће извозити нафту и гас земљама које покушају да ограниче цену

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова потврдила је ову вест и додала да би оваква одлука нанела штету тржишту
Песков: Русија неће извозити нафту и гас земљама које покушају да ограниче ценуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Украјина може одмах зауставити страдање народа и испунити захтеве Русије, што би довело до завршетка сукоба, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. Додао је да Кремљ успешно извршава све постављене задатке у оквиру специјалне војне операције у Украјини и да се посебна пажња посвећује томе да се случајно не нападну цивили и не оштете објекти цивилне инфраструктуре.

Rуске снаге искључиво нападају објекте који су директно или индиректно повезани са војном структуром Кијева, објаснио је Песков. 

"Није било удара на друштвене објекте, на то се обраћа посебна пажња", навео је Песков. 

У вези са тим председник Русије Владимир Путин ће током дана одржати седницу координационог савета о питањима које се тичу потреба руских снага на фронту и свега онога што је неопходно урадити како би војна операција била успешна. 

Руски портпарол је нагласио и да је Москва поносна на своје добровољце, који су одлучили да допринесу земљи својим искуством и знањем. 

Обустава испоруке енергената земљама које ограниче цене 

Москва ће обуставити испоруку нафте и гаса земљама које одлуче да прихвате ограничење цене енергената, рекао је Песков.

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова данас је потврдила ову вест и додала да би оваква одлука нанела штету тржишту. Многе земље које производе енергенте на својој територији врло добро разумеју да би оваква одлука касније могла да се примени и против било које друге земље. 

"Tо представља опасан преседан не само за енергетско тржиште, већ и за међународну трговину уопште", истакла је Захарова. 

Песков је додао да се чини да Запад, заправо, доноси овакве одлуке како би "просто донео некакву одлуку", а не како би се постигао некакав посебан ефекат.

Како се чини, на Западу једноставно желе да "штиклирају да је ограничење уведено", објаснио је. 

Морамо ојачати одбрану Јужног тока

Што се тиче ситуације око Јужног тока, портпарол Кремља је потврдио да заиста постоји потреба за бољом координацијом активности између Москве и Анкаре, како би се појачала заштита гасовода услед могућег терористичког напада.

"Разматрамо ово питање. Постоји потреба за тим, јер постоји потенцијална претња", каже Песков.

Данас ујутру руска обавештајна служба је саопштила да су успешно ухапшене особе који су планирали да изврше терористички напад на гасовод и тиме је спречена још једну терористичка акцију. 

Запад да осуди нападе у Украјини од 2014. године 

Песков је обратио пажњу и на недавне осуде из Париза. Лидер Француске Емануел Макрон осудио је јучерашња циљана гранатирања од стране Москве и назвао их ратним злочином који не сме остати некажњен. 

"Спремни смо да прихватимо такве изјаве само ако се сличним изјавама осуде украјински артиљеријски напади по цивилним и стамбеним објектима у Донбасу, који се дешавају од 2014. године. Од француског руководства нисмо чули ниједну осуду", одговорили су у Кремљу. 

Руске војне снаге деловале су јуче по кључним објектима у Украјини. Дошло је до искључења струје у целој земљи, а многи градови остали су без воде и грејања.

Из тогразлога Кијев је затражио хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација. 

image
VV inauguration
banner