Економија

Британци отварају "банке топлоте", немају пара за грејање

Скоро половина ових објеката је пуна, пишу британски медији
Британци отварају "банке топлоте", немају пара за грејање© Keystone Press Agency/Cover Images

У Великој Британији је отворено више од 3.000 "банака топлоте", услед прогноза да ће у неким регионима температура следеће недеље пасти испод -10 степени Целзијуса.

"Банке топлоте" су заправо организације, цркве, билблиотеке и фирме које су, у оквиру кампање "Топла добродошлица", своја врата отвориле како би Британци у њиховим објектима могли да се згреју, а на појединим местима могу да добију и бесплатан чај и простор за рад.

Према писању "Нејшна", трећина или скоро половина ових објеката је пуна.

"Нема сумње да нам се приближава криза ове зиме услед раста цена енергената и горива", рекао је свештеник Карл Бич.

Он је навео да ће се људи суочити са суровим избором између тога да ли ће остати гладни или ће се смрзавати, те да ће отварање топлих и пријатних простора бити "апсолутно неопходно".

Према подацима "Коалиције за борбу против сиромаштва", више од 16 милиона Британаца неће моћи себи да приушти грејање ове зиме, а из кампање "Топла добродошлица" наводе да ће сваки десети смртни случај, који спада у групу вишка смртних исхода, бити приписан сиромаштву.

Они истичу да ће помоћ владе, упркос издвајању милијарди фунти, и даље износити око 800 фунти (980 долара) по домаћинству, што није довољно да се изађе на крај са високим трошковима живота.

Цене енергије и инфлација који су умерено расли од краја пандемије вируса корона, нагло су порасли откако је Велика Британија одлучила да престане са увозом енергената из Русије.

image