Свет

Британци немају ни за ћебе и грејалицу које Медведев препоручује

Више од три милиона домаћинстава нема средстава да загреје куће и набаве одећу и топлу храну
Британци немају ни за ћебе и грејалицу које Медведев препоручујеwww.globallookpress.com © Piero Nigro/Keystone Press Agency

Ћебе, ракију и грејалицу које је недавно Европљанима препоручио заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев, упозоравајући их да зима тек почиње, најпре ће изгледа набавити Британци.

И то не сви, него само они који буду могли да их пруштe.

Јер, упркос томе што са Арктика стиже "опасно хладан" ваздушни фронт, према истраживању на које се позива "Гардијан", више од три милиона домаћинстава немају средстава да загреју своје куће на најмање 18 степени Целзијуса, обуку додатне слојеве одеће и једу топлу храну.

Житељи више од 300 области у Енглеској и Велсу добиће новчану помоћ за хладно време у износу од око 30 евра (које се иначе дају ако је седам дана заредом температура нула степени Целзијуса или мање), али према анализи Фондације "Џозеф Раунтри", око 710.000 домаћинстава и даље ће се жестоко борити да приушти топлу гардеробу, грејање и оброке.

Процењује се, наиме, да ће петина од 2,5 милиона домаћинстава са ниским примањима остати без хране и грејања.  

Подаци до којих су истраживачи дошли показују и да је око 2,4 милиона домаћинстава од почетка године позајмило новац или користило кредит да покрије  трошкове, а јасно је да ће и овај хладни талас многе навести на додатно задуживање не би ли људи загрејали станове до нивоа који препоручују здравствени радници.

"Влада мора да увиди да породице неће моћи да преживе зиму уз садашњи ниво подршке. За стотине хиљада домаћинстава уопште и не постоји избор да ли ће укључити грејање или не. Јер наше истраживање показује да они себи не могу приуштити препоручене мере како би се заштитили од ефеката пада температуре", истиче виша економисткиња у фондацији "Џозеф Раунтри" Рејчел Ирвејкер.

Она подсећа и на историјски високу инфлацију, раст цена основних животних намирница, поскуљење рачуна за енергију, растуће кирије и отплате хипотека који преоптерећују буџете Британаца.

"Људи су приморани да вагају између тога могу ли да приуште себи још задужења, или морају да се одрекну довољно грејања, одеће или хране", наводи ова економисткиња.

Портпарол британске владе поручио је да су власти свесне да се људи боре са растућим ценама, због чега, како наводи, штите милионе најпотребнијих са најмање око 1.400 евра директних плаћања и обезбеђују домаћинствима око 460 евра за трошкове енергије.

"Наша непосредна подршка такође укључује нашу гаранцију цене енергије, што је уштеда око 1040 евра за типично домаћинство током зиме, док фонд за подршку домаћинству помаже људима са основним трошковима. У међувремену, канцеларка је недавно најавила и додатни обиман пакет помоћи, осигуравајући подршку онима којима је и најпотребнија следеће, као и ове године", рекао је он.

image