Свет

Хаос у Великој Британији: Штрајкови радника сваки дан до Божића

Данас 48-часовни штрајк настављају радници Поште, а рад ће обуставити и возачи аутобуса
Хаос у Великој Британији: Штрајкови радника сваки дан до БожићаGetty © Carl Court

У Великој Британији ће до грегоријанског Божића (25. децембар) свакодневно бити организован најмање један протест незадовољних радника који траже веће плате, пише "Дејли телеграф".

Радници железнице, укључујући особље "Евростара", медицинске сестре, наставници, инструктори вожње и радници приватног обезбеђења само су неки од оних који ће бити у штрајку.

Целу ситуацију би могли да погоршају и запослени у граничној полицији, службеници за издавање пасоша, али и радници државне компаније која одржава ауто-путеве, пошто је и синдикат државних службеника најавио обуставу рада, али још није објављено када ће они ступити у штрајк.

За обуставу рада гласали су и запослени у Хитној помоћи, што ће бити први штрајк ових радника у последњих 30 година. Ta најава долази након одлуке 80.000 здравствених радника из синдиката "Унисон" да престану са радом.

Данас неће радити 115.000 радника Поште у оквиру 48-часовног штрајка, а рад ће обуставити и возачи аутобуса.

Запослени у Пошти су протесте заказали за 9, 11, 14, 15, 23. и 24. децембар, што би могло да доведе до тога да поклони не буду испоручени на време за Божић, напомиње "Дејли телеграф".

Из британске владе поручују да су потребни преговори, а не "превентивне мере" које ће угрозити милионе људи.

Премијер Риши Сунак је критиковао лабуристу Кеира Стармера који је подржао раднике, оптуживши га да ради у интересу својих финансијера.

"Ако заиста жели да подржи раднике, можда би требало да сиђе са чела колоне и прекине штрајкове", рекао је Сунак.

Британска влада је одобрила повећања плата до три одсто, а Сунак је истакао да су захтеви за повећањем плате од 19 одсто "неразумни и неодрживи".

Запослени у јавном сектору траже веће повећање услед чињенице да је забележена инфлација од 11,1 одсто - највећи раст цена у последње четири деценије.

Уколико се синдикати "не уразуме", треба усвојити законе којима би било прописано да одређени број радника мора да настави са радом, без обзира на штрајкове, поручио је Сунаков страначки колега Сајмон Кларк.

"Уколико синдикати одбију да се уразуме, влада би то апсолутно требало да учини", навео је Кларк и истакао да би повећање плата које траже запослени у јавном сектору довело до погубне инфлаторне спирале.

image