Економија

Европски министри данас расправљају о ограничењу цене руског гаса

Немачка заговара избалансиран приступ, док се Белгија, Грчка, Италија и Пољска залажу за агресивнији, са ограничењем цене на мање од 200 евра
Европски министри данас расправљају о ограничењу цене руског гаса© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Министри Европске уније на данашњем састанку у Бриселу поново ће покушати да се договоре о примени ограничења цене руског гаса, будући да на пет претходних окупљања нису успели да превазиђу разлике и договоре како да меру, која је део пакета санкција Европске уније Русији, спроведу у дело.

Овог пута вероватно ће се усагласити око механизма ограничења цене гаса, пренео је АП, позивајући се на изјаве неколико европских лидера протекле недеље који верују да ће договор бити постигнут. Један од њих је француски председник Емануел Макрон који је изјавио да су договори у завршној фази.

Европска комисија предложила је прошлог месеца "сигурносно ограничење цене гаса", које би било активирано ако цена природног гаса током две недеље премаши 275 евра за мегават-сат и ако је 58 евра већа од цене течног природног гаса на светским тржиштима. Такав механизам можда не би могао да одговори на скокове цена какав је био онај у августу када је цена гаса достигла готово 350 евра за мегават-сат, али је наредних дана пала на испод 275 евра. Чешка, која председава Европским саветом, има нови предлог: покретање механизма уколико цена премаши 188 евра по мегават-сату током три дана.

Блок ЕУ од 27 земаља чланица  уз дискусије и покушаје да се приближе различити ставови, усвојио је девети пакет санкција Русији, али није било усаглашености око ограничења цене руског гаса, "казнена" мера која је најављена у октобру, а која би, према речима њених твораца, требало да обезбеди стабилне цене гаса у ЕУ које су већ значајно порасле од почетка руске војне операције у Украјини.

Ограничење цене гаса изазвало је подељеност међу земљама чланицама због страха да би светски добављачи могли једноставно да заобиђу Европу када други буду понудили више новца. Последњих недеља, Немачка је заговарала избалансиран приступ, док су се Белгија, Грчка, Италија и Пољска залагале за агресивнији, са ограничењем испод 200 евра, подсећа "Блумберг".

Чешки министар индустрије Јозеф Сикела рекао је да европска домаћинства и привреда очекују од ЕУ да предузме кораке и да не види ниједан разлог због чега мера не би била усвојена данас. С друге стране, немачки министар економије Роберт Хабек био је опрезнији рекавши да нико нема ништа против да цене гаса буду ниже, али да треба бити опрезан да се "из жеље да урадимо нешто добро не изроди нешто лоше".

Он је истакао да ЕУ не би требало да направи грешку која ће водити до несташице гаса коју ће осетити велики део Европе, не само Немачка.

Говорећи на маргинама министарског састанка, Хабек није искључио могућност да Немачка буде надгласана у усвајању механизма ограничење цене гаса.

"Ако се то догоди, мораћемо да се помиримо с тим. Наравно, такав резултат не би био пожељан", рекао је Хабек.

Немогућност да се дође до споразума о ограничењу цене гаса, одложило је планове за заједничку куповину гаса и механизам солидарности који би помогао сиромашнијим земљама да се изборе са енергетском кризом.

 

image
VV inauguration
banner