Русија

Русија спремила одговор за горњу цену нафте?

Према документу, забрањена је продаја руске нафте ако се ограничење цене појављује као услов у уговору, или је нафта намењена земљама које учествују у покушају ограничења цене, пишу "Ведомости"
Русија спремила одговор за горњу цену нафте?www.globallookpress.com © Nono Rico/Europa Press

Руске власти су се усагласиле око одговора на покушај Запада да ограничи цену руске нафте, сазнају "Ведомости".

"Нацрт председничког декрета који описује механизам противмера је генерално усаглашен", рекао је извор упознат са текстом документа, а информацију су потврдила два саговорника блиска влади.

Конкретно, према нацрту уредбе, забрањена је продаја нафте по следећим основама:

Забрањена је продаја нафте ако је у уговору наведена земља која је приступила горњој цени као прималац, као и ако се горња цена појављује као услов у уговору, или су референтне цене постављене једнаке горњој цени (60 долара по барелу).

Уредба која ступа на снагу од тренутка објављивања важиће до 1. јула наредне године са могућношћу продужења, и неће се односити на споразуме који су настали пре 5. децембра.

Документ се још дорађује у председничкој администрацији, навео је извор близак влади. Према његовим речима, одредба о максималном попусту за руску нафту у односу на међународне цене још увек није фиксирана.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков, као ни представници Министарства финансија и Министарства енергетике нису потврдили ову информацију.

"Ведомости" су се за коментар обратиле и највећим компанијама "Росњефт", "Лукоил", "Гаспромњефт", "Сургутнефтегаз", "Татнефт", "Русњефт", који такође нису желели да коментаришу.

Песков је јуче обећао да ће текст указа бити објављен "у наредним данима".

"Желим да вас подсетим да је у Бишкеку председник Путин рекао да ће се разговарати о одговарајућем декрету, а као и да се још разговара о неким аспектима. У наредним данима ова дискусија ће бити финализована и већ институционализована у форми председничког декрета", нагласио је Песков.

Ванредни професор на Финансијском универзитету при руској влади Леонид Крутаков рекао је да "мере одговора треба да буду на нивоу претњи и изазова које нови механизам цена представља не само за Русију, већ и за све учеснике на тржишту".

"Оно што је данас могуће у односу на једну земљу и једну робу, могуће је сутра у односу на друге земље и другу робу. У суштини, горња цена није ништа друго до нови облик интеракције на тржишту, који може довести до укидања принципа слободне трговине и увођења строге регулације", тврди Крутаков.

image