Економија

Далеко од зелене гране: Развијене економије још ће чекати опоравак

Цене хране и енергената и даље расту у бројним државама, упркос недавном паду укупне инфлације, а то није добар знак
Далеко од зелене гране: Развијене економије још ће чекати опоравакwww.globallookpress.com © Graham Hughes/Keystone Press Agency

Цене хране и даље расту у већини развијених светских економија, упркос недавном паду укупне (номиналне) инфлације, што је знак да ће централне банке наставити са политиком штедње и наредних месеци.

Базна инфлација - која је бољи показатељ "здравља" економије јер искључује цене хране и енергената, убрзано расте у свим крајевима света, показала је анализа "Фајненшл тајмса".

Базна инфлација скочила је у новембру у већини од 33 земље чије је статистичке податке пратио "Фајненшл тајмс" и далеко је изнад циља централних банака од два одсто.

"Потенцијално нас чека много муке у будућности", рекла је Сузана Стритер, виши инвестициони аналитичар у финансијској компанији "Харгревс Лансдаун". "Тврдоглаво високе цене настављају да изазивају много главобоље економијама."

У покушају да се изборе са подивљалом инфлацијом изазваном проблемима у ланцима снабдевања који потичу још из времена пандемије и несташицом енергената који су, опет, последица западних санкција Русији, централне банке у САД, Европи и Енглеској су подигле каматне стопе и тек су од скора стидљиво почеле да их спуштају.

Но, упркос томе, председница Европске централне банке Кристин Лагард је поручила да ће еврозона морати да настави са штедњом јер ће цене и даље расти и таква ситуација ће "остати неко време". Сличну поруку упутили су шефови Феда и Банке Енглеске.

Стратези "БлекРока", америчке међународне корпорације за управљање инвестицијама, упозорили су све који се надају да ће ускоро доћи до пада инфлације, да ће бити разочарани, преноси "Блумберг".

Такође су изразили сумњу да је могуће постићи циљ од два одсто инфлације у светлу раста цена хране, мањих инвестиција и пораста плата у Америци.

Главни стратег Скот Тил сматра да ће инфлација у Сједињеним Државама пасти на 3,5 одсто тек крајем 2023. године, као и да ће Фед подићи каматне стопе на пет одсто у првој половини 2023. године.

Фед је већ агресивно повећао трошкове задуживања како би се изборио са најгором инфлацијом у последњих неколико деценија, а кључно питање на тржиштима је када ће каматне стопе достићи врхунац.

"Гледајући у будућност, геополитички ризик, демографија и прелазак на одрживе изворе енергије, одржаће инфлацију високом", рекао је Тил. "Да ли ће каматне стопе пасти са 5 одсто на три у наредне две године? Не у том окружењу."

image