Економија

Лагардова: Инфлација у еврозони још није достигла врхунац

Председница Европске централне банке сугерише да повећање каматних стопа није близу краја
Лагардова: Инфлација у еврозони још није достигла врхунац© Tanjug/Hannes P. Albert/dpa via AP

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард рекла је да би била изненађена уколико би инфлација у еврозони достигла врхунац, сугеришући да недавно повећање каматних стопа није близу краја.

"Волела бих да је инфлација достигла врхунац у октобру", рекла је Лагардова европосланицима у Бриселу. "Превише је неизвесности, посебно у једној ствари – у преласку високих трошкова енергије с велепродајног нивоа на малопродајни ниво, како бисмо претпоставили да је инфлација заиста достигла свој врхунац. То би ме изненадило", додала је, а преноси "Блумберг".

Иако је укупан раст потрошачких цена у новембру успорен први пут у протеклих годину и по, економисти су сложни у процени да је инфлација и даље изнад 10 одсто. "Блумбергово" истраживање помиње 10,4 процента.

Инвеститори се надају да ће Европска централна банка успорити раст каматних стопа након најагресивнијег повећања трошкова позајмљивања у њеној историји и док се 19 земаља еврозоне припрема за рецесију.

"Колико још треба да идемо и колико брзо одредиће наше процене. Може доћи до подизања трошкова позајмљивања на нивое који ограничавају економски раст, док притисци на цене и даље трају", рекла је председница ЕЦБ.

"Кад год питам своје врхунске економисте у ЕЦБ-у о ризицима, добијам одговор да ризик расте", закључује Лагардова.

image
VV inauguration
banner