Свет

Швајцарски званичник: Снабдевање храном биће све теже

Не подразумева се да ће сто за вечеру увек бити пун у Швајцарској, упозоравају из Савезне канцеларије за пољопривреду
Швајцарски званичник: Снабдевање храном биће све тежеwww.globallookpress.com © IMAGO/Ute Grabowsky/photothek.de

Швајцарска, која увози 50 одсто своје хране, и даље се добро држи упркос несташици хране на глобалном нивоу и све већим ценама, каже директор Савезне канцеларије за пољопривреду Кристијан Хофер.

Међутим, у разговору за лист "Тагес анцајгер", Хофер је упозорио да се "не подразумева да ће сто за вечеру увек бити пун у Швајцарској" и као пример је навео пандемију када су проблеми у ланцима снабдевања довели до нестанка основних производа, попут брашна, са рафова супермаркета.

Он је додао да ће климатске промене и раст броја становника у Швајцарској, убудуће, отежати снабдевање храном. Како би се подстакла "самодовољност", Хофер је истакао да треба наставити са промоцијом домаће производње хране, укључујући узгој усева и поврћа.

Тренутно се 30 одсто пољопривредног земљишта у Швајцарској користи за узгој усева, али 60 одсто ових усева је намењено за исхрану животиња.

Хофер је указао на податак да се једна трећина хране у овој земљи и даље баца, те да би поправљање ове статистике, као и промена навика у исхрани, у теорији, могли да доведу ниво самодовољности на скоро 100 одсто. 

image
VV inauguration
banner