Економија

Европљани се стисли и уштедели гас, али шта ћете сад?

Поставља се питање како ће се потрошња гаса кретати са доласком ниских зимских температура
Европљани се стисли и уштедели гас, али шта ћете сад?www.globallookpress.com © Darryl Dyck/Keystone Press Agency

Штедња природног гаса у земљама Европске уније довела је до приметног пада потрошње тог енергента на Старом континенту.

Нови подаци Статистичког завода ЕУ "Еуростат" указују да је у током периода август - новембар 2022. године потрошња гаса пала за 20,1 одсто у поређењу са просечном потрошњом гаса за исти период од 2017. и 2021. године.

Европска комисија је претходно поставила циљ смањење потрошње гаса у блоку од макар 15 одсто за период од августа 2022. до марта 2023. године, као одговор на смањење дотока руског гаса изазваног серијом санкција које је ЕУ наметнула Москви од почетка руске војне операције у Украјини.

Како "Еуростат" указује, тај циљ је у периоду од августа до новембра постигло 18 држава чланица, док се указује да је потрошња највише пала у Финској (-52,7 одсто), Летонији (-43,2 одсто) и Литванији (-41,6 одсто).

Шест држава чланица, иако смањују потрошњу природног гаса, још увек нису достигле циљ од 15 одсто, док је потрошња природног гаса је порасла на Малти (+7,1 одсто) и Словачкој (+2,6 одсто).

Шта то подаци не показују?

Међутим, поставља се питање како ће се потрошња гаса кретати са доласком ниских зимских температура, будући да подаци које је "Еуростат" објавио не покривају децембар.

Постоје назнаке да се трендови потрошње гаса у неким земљама ЕУ већ мењају на горе, па је тако немачки "Шпигл" недавно писао како се у тој земљи само од 5. до 11. децембра трошило свега 5 одсто мање гаса од просечне потрошње претходних година.

Такође је упитно колико ће ЕУ моћи да остане при штедњи као главној стратегији за смањивање зависности од русих енергената. Примера ради, Немачкој би требало 400.000 танкера течног природног гаса (ЛНГ) како би заменила руски, односно да на три оперативна плутајућа терминала дуж немачке обале пристиже 1099 танкера са ЛНГ-ом дневно.

image