Економија

Европска централна банка: Немамо избора, настављамо да подижемо каматне стопе

ЕЦБ је прошле недеље ублажила темпо дизања каматних стопа, уз упозорење да предстоји значајно пооштравање мера сузбијања инфлације
Европска централна банка: Немамо избора, настављамо да подижемо каматне стопе© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Европска централна банка (ЕЦБ) могла би да настави са тренутним темпом дизањем каматних стопа на неодређен "временски период" не би ли обуздала инфлацију, рекао је потпредседник те институције Луис де Гиндос. 

"Немамо другог избора него да делујемо", рекао је он у интервјуу за лист "Монд" и додао да "повећање од 50 базних поена могло би да постане нова норма у блиској будућности."

"Ако ништа не предузмемо, ситуација ће бити гора јер је инфлација један од фактора тренутне рецесије", оценио је де Гиндос, указавши да ће кораци које је ЕЦБ до сада предузела утицати на инфлацију, али да та институција "мора учинити више", преноси Ројтерс.

ЕЦБ је прошле недеље ублажила темпо дизања каматних стопа, уз упозорење да предстоји значајно пооштравање мера сузбијања инфлације.

Де Гиндос је такође рекао да је забринут да би тржишта могла да потцене истрајност инфлације, те да помисле како је фискална политика блока некомпатибилна са монетарном.

Банке се налазе у солидној позицији и у стању су да издрже шок, оценио је де Гиндос, и додао да нема више нема сумње у небанкарске и хеџ фондове који имају веома неликвидну имовину и акумулирају ризична средства.

Банке имају солидну капиталну позицију и могу да издрже шок, рекао је де Гиндос, додајући да пре сумња у небанкарске, посебно хеџ фондове, који су акумулирали многа и потенцијално ризична средства.

image