Економија

Великој Британији прети дубља рецесија и "изгубљена деценија"

Морамо да почнемо да предузимамо мере које је премијер предложио раније током године, поручују из Конфедерације британске индустрије
Великој Британији прети дубља рецесија и "изгубљена деценија"Getty © Christopher Furlong

Велика Британија ће се суочити са дубљом рецесијом и деценијом економског пада, осим уколико премијер Риши Сунак не предузме хитне мере за повећање броја инвестиција, саопштили су из Конфедерације британске индустрије (ЦБИ).

Они су британског премијера позвали да се према опасности односи "озбиљно".

Генерални директор ЦБИ Тони Данкер рекао је да Велика Британија мора да "почне да предузима акције" у вези са инвестицијама ако жели да избегне рецесију која ће бити "дужа и дубља него што би требало да буде".

Он је упозорио да већина предузећа улази у 2023. годину, а да нису баш сигурни шта да раде, али да им сви параметри говоре да треба да се спреме за рецесију.

"Ако желимо да избегнемо да ова рецесија буде дужа и дубља него што би требало да буде, онда морамо да почнемо да предузимамо мере које је сам премијер предлпжио раније током године", поручио је Данкер у разговору за Би-Би-Сијем.

У октобру, инфлација у Великој Британији достигла је 11,1 одсто, што је рекордна инфлација у последње четири деценије, а очекује се да ће инфлација остати висока и наредне године.

Очекује се пад БДП-а који ће се, уместо раста од један одсто, смањити за 0,4 одсто.

image