Економија

Суморне економске прогнозе за Европу у 2023: Кина апсолутни победник ако...

Битка против инфлације још није добијена, упозорава Центар за економска и пословна истраживања
Суморне економске прогнозе за Европу у 2023: Кина апсолутни победник ако...www.globallookpress.com © Michael Nagle

Према подацима Центра за економска и пословна истраживања (ЦЕБР), свет ће се суочити с рецесијом у 2023. години, јер виши трошкови задуживања који су започети током 2022, ради сузбијања инфлације, угрожавају бројне економије, преноси "Блумберг".

Глобална економија први пут је премашила вредност од 100 билиона долара 2022. године, али ће стати у 2023, објавила је британска консултантска кућа у овогодишњем извештају Светске економске лиге.

"Очекује се да ће се светска економија суочити с рецесијом следеће године што је последица раста каматних стопа, а које су пак одговор на велику инфлацију", рекао је Кеј Данијел Њуфелд, директор и шеф Одељења за прогнозирање у ЦЕБР-у.

У извештају се истиче и да битка против инфлације још није добијена.

Кина највећа светска економија

Упркос томе, до 2037. светски бруто домаћи производ ће се удвостручити, а економије у развоју сустизаће оне богатије. Промењиви однос снага до 2037. године довешће до тога да регион источне Азије и Пацифика чини више од трећине глобалне производње, док ће се европски удео смањити на мање од петине.

ЦЕБР прогнозира и да ће Кина претећи САД и постати највећа светска економија до 2036, или касније уколико Пекинг покуша да преузме контролу над Тајваном и суочи се с узвратним трговинским санкцијама.

Последице економског рата између Кине и Запада биле би неколико пута теже од онога што смо видели након руске специјалне операције у Украјини. "Готово је извесно да би дошло до прилично оштре светске рецесије и поновног избијања инфлације", саопштио је ЦЕБР.

Индија трећа економија света

ЦЕБР предвиђа и да ће Индија постати трећа економија света у вредности од 10 билиона долара 2035. и трећа по величини у свету до 2032. године.

У наредних 15 година Велика Британија остаће шеста по величини светска економија, а Француска седма, али Британија више неће расти брже од европских земаља због "одсуства политике оријентисане на раст и недостатка јасне визије њене улоге ван Европске уније".

Економије у развоју које поседују природне ресурсе добиће "знатан подстицај" пошто фосилна горива играју важну улогу у преласку на обновљиву енергију. Међутим, потребне су даље политичке интервенције да би се постигао циљ ограничавања глобалног загревања на само 1,5 степени изнад прединдустријског нивоа.

image