Економија

Рекордни број штрајкова у САД у 2022.

Радници широм света стекли су више моћи услед ниске стопе незапослености и недостатка људства
Рекордни број штрајкова у САД у 2022.www.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Годину на измаку у Сједињеним Државама обележила су 374 радничка штрајка, чак 39 одсто више у односу на 2021. годину, подаци су истраживања које сваке године објављује амерички Универзитет Корнел.

Гневни због услова рада током пандемије корона вируса и инфлације која узима маха, штрајковали су запослени у различитим гранама, од образовања, преко здравства, до медија.

Поједини су се окренули сидикалним протестима, попут радника Старбакса, са једним захтевом - да добију веће плате. Међутим, уз инфлацију у порасту, послодавци у многим случајевима нису били расположени да дају тражена.

На штрајк нису били имуни ни академски радници Универзитета у Калифорнији, који су се током претходног викенда изборили за повишицу од чак 55 одсто.

Оцењује се да су радници у САД стекли више моћи услед ниске стопе незапослености и недостатка радне снаге.

Џони Калас, директор пројекта који прати активност радника у САД, наглашава да је већина била усредсређена на здравље, безбедност и мањак запослених, поготово медицинских сестара.

"Јасно је шта је била тачка пуцања за здравствене раднике који су прошли кроз глобалну пандемију, али је евидентно "прегоревање" на послу приметно и у сектору хотелијерства и угоститељства", наводи Калас.

Ана Авендањо, професорка права специјализована за тржиште рада, наглашава да су људи увидели да активизам, чак и у пословном окружењу, доноси напредак.

Приметно је да су штрајкови били у порасту и пре пандемије, достигавши  седамнаестогодишњи врхунац у 2019. години.

Према Корнелу, око 78.000 радника је дало отказ у првој половини 2022. године, у поређењу са 26.500 у првој половини 2021. године.

Предикције показују да ће и следећа година бити у знаку протеста радника, јер се очекује да уговори 350.000 радника у највећој светској компанији за доставу пошиљки истекну, а питање је да ли ће преговори око нових уговора бити успешни. 

image