Економија

Мелони тражи снажнији одговор ЕУ на амерички закон о инфлацији

Европска унија треба више да ради на томе да постане независна са сопственим ланцима снабдевања, поручила италијанска премијерка
Мелони тражи снажнији одговор ЕУ на амерички закон о инфлацији© AP Photo/Alessandra Tarantino

Европска унија би требало да преиспита своја правила за исплату државне помоћи и да успостави бољи надзор над кључним ланцима снабдевања попут енергенеата и чипова како би се супротставила америчком Закону о смањењу инфлације, поручила је италијанска премијерка Ђорђа Мелони, преноси "Блумберг".

Реч је о закону који је усвојила администрација Џозефа Бајдена на основу ког америчке компаније добијају субвенције због којих ће бити у неправедној предности у односу на европске.

Италијанска премијерка је критиковала америчка правила, рекавши да ЕУ треба више да ради на томе да постане независна са сопственим ланцима снабдевања када је реч о кључним индустријама.

Мелони је амерички закон осудила и почетком децембра када је навела да је нова регулатива САД дискриминаторна према европским предузећима. Том приликом је саопштила да је њена влада спремна да подржи напоре за заштиту европских породица и компанија.

"Позитивним сматрамо мере које фаворизују конкурентност и штите стратешку производњу уз очување интегритета заједничког тржишта без дискриминације", истакла је она.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен раније је представила план у четири тачке којим се предвиђа давање више слободе чланицама ЕУ да улажу у сопствене компаније.

Против Закона о смањењу инфлације и француски председник Емануел Макрон који је поручио да Европљани морају да снажно одговоре на потез Вашингтона.

Америчким Законом о смањењу инфлације издваја се више од 360 милијарди долара за сузбијање последица климатских промена, што укључује пореске олакшице за постављање и прављење инфраструктуре која је у складу са политиком преласка на тзв. чисту енергију.

image
VV inauguration
banner