Свет

Кина пријавила 60.000 смртних случајева повезаних са ковидом

За нешто више од месец дана, у кинеским болницама од короне је преминуло 59.938 људи, саопштили су здравствени званичници
Кина пријавила 60.000 смртних случајева повезаних са ковидомwww.globallookpress.com © © Mou Yu

Здравствене власти Кине пријавиле су да је између 8. децембра прошле године и 12. јануара 2023. у кинеским болницама 59.938 људи умрло од ковида 19 или последица обољевања.

Начелница Одељења за медицинску управу Ђиао Јахуи изјавила је да од укупног броја умрлих за нешто више од месец дана, код 5.503 до најгорег исхода је дошло због застоја плућа изазваног ковидом, док је код осталих смрт наступила услед комбинације инфекције ковидом и других обољења, пренео је Ројтерс.

Већина умрлих је старије животне доби, 90 одсто њих старије је од 65 година.

На конференцији за медије, Ђиао је рекла да број пацијената којима је потребно ургентно медицинско збрињавање опада, а полако се смањује и број пацијената чији су тестови у ковид амбулантама позитивни на ковид.

"Број озбиљних случајева достигао је пик, али и даље остаје на веома високом нивоу, а ради се углавном о старијим пацијентима", рекла је Ђиао.

Додала је и да број људи који се јављају у ковид амбуланте, и у градовима и у мањим местима, генерално опада.

Светска здравствена организација (СЗО) критиковала је ове недеље Кину да не пријављује смртне случајеве у довољној мери, будући да се радило о једноцифреном броју смртних случајева на дневном нивоу.

Кинеске здравствене власти одговориле су да су бројке које објављују исправне и да користе исту методологију као и СЗО, односно да се смртним случајевима од ковида сматрају само они пацијенти који су умрли од уплаће плућа као директне последице заражавања вирусом корона.

image