Економија

Дедоларизација: Председници Аргентине и Бразила најавили заједничку јужноамеричку валуту

Заједничка валута, као замена за амерички долар, користила би се и за финансијске и за трговинске токове, а на тај начин би се смањили оперативни трошкови и спољна рањивост држава у развоју
Дедоларизација: Председници Аргентине и Бразила најавили заједничку јужноамеричку валутуGetty © Ricardo Moreira / Stringer

У ауторском тексту за аргентинску новинску кућу "Перфил" председници Аргентине и Бразила Алберто Фернандез и Луиз Инасио Лула да Силва изнели су детаље стратешког савеза који ће потписати у Буенос Ајресу, те најавили покретање заједничке јужноамеричке валуте, чиме су се придружили напорима Глобалног југа на путу стварања праведнијег система плаћања који више неће бити наклоњен богатијим земљама Запада.

"Намеравамо да разбијемо баријере у вези с разменом између наших земаља, поједноставимо и модернизујемо правила и подстакнемо употребу локалних валута. Такође смо одлучили да унапредимо дискусије о заједничкој јужноамеричкој валути која се може користити и за финансијске и за трговинске токове, смањујући тако оперативне трошкове и нашу спољну рањивост", написали су лидери Аргентине и Бразила.

Бразил, као чланица БРИКС-а, уз Русију, Кину, Индију и Јужну Африку, увелико ради на дедоларизацији. Овај савез је 2014. године основао Нову развојну банку коју земље чланице заједнички воде, јер су желели да пронађу замену за платни систем заснован на долару.

"Увек нас је забрињавала доминација долара, сад и морамо да тражимо алтернативу. Тренутни систем привилегује веома богате земље, док за остале државе, попут наше, плаћање у доларима представља велики изазов, јер кошта много више имајући у виду наше различите валуте. Треба развити праведнији систем и о томе разговарамо са министрима БРИКС-а", изјавила је прошле недеље министарка спољних послова Јужне Африке Наледи Пандор.

Да се Глобални југ, у светлу очигледно дугорочне светске кризе, мора ујединити у стварању новог светског поретка који ће узимати у обзир интересе земаља у развоју заговара и премијер Индије Нарендра Моди, који је оценио да би поменуте земље требало да заједнички промене "структуре светског политичког и финансијског управљања".

Аргентина је прошле године, уз Иран, поднела захтев за чланство у БРИКС-у, а амбасадор Јужне Африке у Русији Мзувукиле Макетука рекао је да је око 13 земаља показало интересовање за улазак у овај савез и да је скоро половина њих већ поднела званичне пријаве за улазак у ту организацију.

Постојање петродолара је већ угрожено будући да Кина већ неко време купује све веће количине нафте и течног природног гаса од Ирана, Венецуеле, Русије и делова Африке у сопственој валути а не у доларима.

Да се светски економски поредак у коме су САД биле неприкосновени владар, а долар водећа валута сада мења, констатовао је и "Фајненшел тајмс" – стратег "Креди Свис" банке Золтан Позар навео је да "Кина активно пише нова правила, стварајући нову врсту глобализације кроз институције као што су Иницијатива 'Појас и пут', БРИКС+ и Шангајска организација за сарадњу".

"Ако се у доларима тргује све мање, и ако се истовремено све мање купују америчке државне обвезнице, 'посебне привилегије' које долар има као међународна резервна валута биће угрожене", закључио је Позар.

image
VV inauguration
banner