Економија

Републиканци у Представничком дому САД захтевају од Бајдена да преговара о лимиту дуга

Након што је влада достигла ограничење задуживања од 31,4 билиона долара, сукоб републиканаца, демократа и председника могао би да резултира фискалном кризом за неколико месеци
Републиканци у Представничком дому САД захтевају од Бајдена да преговара о лимиту дугаwww.globallookpress.com © Ting Shen/XinHua

Републиканци који контролишу Представнички дом америчког Конгреса подељени су око тога колико оштра треба да буде горња граница дуга, али су уједињени у захтеву да демократски председник Џозеф Бајден пристане да преговара о потрошњи у оквиру било каквог договора.

Републикански конзервативци, који имају моћ да блокирају било који договор у подељеном Дому, желе да наметну дубоке резове потрошње Бајдену и Сенату који предводе демократе, у замену за споразум да се избегне неизвршење дуга од 31,4 билиона долара.

Умеренији републиканци су, пак, пажљивији и покушавају да избегну било какву потенцијалну штету по америчку економију, али чак и они тврде да њихова странка неће подржати споразум о дугу без преговора о потрошњи.

"Знам да не можемо да тражимо месец", рекао је умерени републикански представник из Небраске Дон Бејкон. "Али председник такође не може да одбије да преговара. Ако одбије да преговара, нећете добити никакву републиканску подршку ни за шта", рекао је Бејкон за Ројтерс.

Савезна влада се 19. јануара приближила лимиту задуживања од 31,4 билиона долара који је одредио Конгрес, а Министарство финансија је упозорило да ће можда моћи да плати све владине рачуне тек почетком јуна, када би највећа светска економија могла да буде под ризиком да не испуни своје обавезе, укључујући и своје дужничке хартије од вредности.

То би могло да успаничи инвеститоре и потенцијално доведе до пада тржишта и потресе глобалну економију. Смањење рејтинга дуга Сједињених Држава могло би да уследи, као што се догодило у дуготрајној борби за плафон дуга 2011. која је такође довела до година присилног смањења домаће и војне потрошње.

Конгрес је три пута подизао лимит дуга током председавања републиканца Доналда Трампа. Али републиканци сада користе ово питање као полугу у свом првом великом акту откако су освојили тесну већину у Представничком дому, наводи Ројтерес.

Очекује се да ће се председник Представничког дома Кевин Макарти и Бајден састати и разговарати о горњој граници дуга, али тај састанак још није заказан.

image