Економија

Турска: Гасно чвориште почиње с радом за годину дана

Министар енергетике Турске тврди да та земља може да испоручи Европи око 40 милијарди кубних метара годишње
Турска: Гасно чвориште почиње с радом за годину данаwww.globallookpress.com © © Maksim Konstantinov

Турска се нада да би гасно чвориште у Истанбулу, за преусмеравање гаса из Русије у Европу, могло да почне с радом у року од годину дана, изјавио је тамошњи министар енергетике Фатих Донмез у интервјуу за ТВ канал "Ал Џазира".

"Тренутно не постоји чвориште за трговину гасом у Јужној и Југоисточној Европи. Земље с којима комуницирамо у поменутим регионима подржавају ову идеју. Надамо се да ће гасно чвориште почети с радом у року од годину дана", рекао је Донмез.

"Турска увози гас из петнаест земаља", истакао је министар и додао да иако тамошња инфраструктура углавном пружа услуге турским потрошачима, она има капацитете да подржи транспорт гаса у Европу.

"Приступ делу наших ЛНГ терминала је бесплатан, посебно у летњим месецима, па се они могу користити за снабдевање гасом европских држава", изјавио је Донмез.

"Турска може годишње да убризга око 100 милијарди кубних метара гаса у национални систем за дистрибуцију гаса", рекао је Донмез и истакао да у Турској троше око 55-60 милијарди кубних метара годишње. "Другим речима, можемо да испоручимо Европи око 40 милијарди ако је потребно", додао је он.

Турска је покренула радове на изградњи руско-турског гасног чворишта за снабдевање Европе гасом на иницијативу председника Руске Федерације Владимира Путина на форуму Руске енергетске недеље у октобру 2022.

У Турској би требало да буде изграђено највеће гасно чвориште у Европи и да испорука гаса, која више није могућа "Северним током", буде преусмерена на то чвориште.

Путин је тада навео да је могућа изградња још једног гасовода.

image
VV inauguration
banner