Свет

Аналитичари: Русија ће поново бити лидер у снабдевању ЕУ гасом

Обнављање извоза руског гаса у Европу биће олакшано отварањем гасног чворишта у Турској
Аналитичари: Русија ће поново бити лидер у снабдевању ЕУ гасом© Alexander Chaplygin/Russian Look

Русија би могла да поврати своје место главног извозника гаса на европско тржиште, оцена је аналитичара "Кепта", ревизорске и консултантске фирме. 

"Постоји мишљење да ће Русија, упркос геополитичком сукобу и оштећењу инфраструктуре Северног тока, ипак моћи да поврати своје место као водећи снабдевач Европе природним гасом у будућности", став је 40 одсто учесника анкете спроведене током индустријске конференције Оксфордског института за енергетске студије коју је у свом извештају представио "Кепт".

У "Анализи кључних трендова и перспектива развоја руске индустрије у контексту геополитичке турбуленције" наводи се да је слично мишљење недавно изразио катарски министар енергетике Сад ал-Каби.

"Увоз течног природног гаса (ЛНГ), који је главна алтернатива цевоводима, захтева велике капацитете за регасификацију, чија цена, укључујући испоруку са Блиског истока и Сједињених Држава, премашује Гаспромову уговорну тарифу", наводи се у извештају.

Обнављање извоза руског гаса у Европу биће олакшано отварањем гасног чворишта у Турској, као и проширењем енергетске сарадње са земљама Комонвелта, додаје "Кепт".

"Ризик да европске земље потпуно напусте руски природни гас, који је, према подацима из 2021. године заузимао око 40 одсто тржишта ЕУ, краткорочно гледано је умерен", наводи се у извештају.

Гаспромов извоз у земље изван Комонвелта у 2022. износио је 100,9 милијарди кубних метара гаса, што је за 45,5 одсто илити 84,2 милијарде кубних метара мање него у 2021. години.

image
VV inauguration
banner