Економија

Немачка жели да смањи увоз руског ЛНГ-а

Савезна влада не подржава набавку руског течног природног гаса на који нису уведене санкције ЕУ
Немачка жели да смањи увоз руског ЛНГ-аwww.globallookpress.com © © Marcus Brandt

Немачка влада жели да смањи увоз руског течног природног гаса (ЛНГ) као део напора да умањи своју зависност од енергената из ове земље, наводи се у владином документу у који је "Блумберг" имао увид.

Портпарол Министарства економије, у чијем је ресору и енергетика, није желео да коментарише овај документ нити да одговори на питања које ће мере влада предузети како би ово постигла.

Заменик министра економије Патрик Грајхен одговарајући посланицима опозиције, навео је да савезна влада не подржава набавку руског ЛНГ-а.

"Влада је обавестила компаније да ће, ако је то могуће, предузети одговарајуће мере како би изузела куповину руског ЛНГ-а", навео је у писаним одговорима Грајхен.

У тексту се подсећа да је проток руског гаса европским гасоводима на историјском минимуму, а како би се надокнадио мањак порасле су испоруке ЛНГ-а из целог света, укључујући и Русију. Осим Велике Британије и неколико мањих држава, руски ЛНГ не подлеже ЕУ санкцијама, па земље попут Француске, Белгије, Холандије и Шпаније добијају испоруке ЛНГ-а из Русије.

Према подацима немачке лобистичке групе специјализоване за тржиште гаса, око шест одсто увоза гаса на Старом континенту чини ЛНГ.

Немачка влада свесна је да руски ЛНГ долази на терминале у суседним земљама, али нема информацију колико се овог енергента тренутно складишти јер нема довољно података о транспорту и потрошњи гаса унутар Европе.

У будућности, компаније ће бити у обавези да обавесте надлежну комисију о пореклу природног гаса који купују, ако његов обим премашује пет терават-сати, наводи се у документу немачке владе.

image