Економија

Мотор америчке економије зарибао: Потрошња у слободном паду

Нестају штедње и јефтини кредити који су Американцима омогућавали огромну потрошњу
Мотор америчке економије зарибао: Потрошња у слободном падуwww.globallookpress.com © Graham Hughes/Keystone Press Agency

Мотор америчке економије — потрошња — почиње да се "штуца", пише "Волстрит џорнал".

Куповина на мало опала је у три од протекла четири месеца. Потрошња на услуге, укључујући станарину, фризера и већину рачуна, остала је на истом нивоу у децембру, након прилагођавања инфлацији, што је најгоре месечно очитавање у скоро годину дана. Продаја некретнина у САД пала је прошле године на најнижи ниво од 2014. године како су хипотеке порасле. Ауто индустрија је забележила најгору продајну годину у више од једне деценије.

То је велики преокрет од друге половине 2020. године, када су Американци подигли економију из пандемије, помажући САД да избегну оно за шта су се многи економисти бринули да би био продужени пад. Потрошачи су покуповали бицикле за вежбање, телевизоре и лаптоп рачунаре за школарце током карантина. Када су ограничења укинута, пожурили су назад у своје омиљене ресторане и туристичке дестинације.

И наставили су да троше, потпомогнути владиним стимулацијама, лепим понудама за штедњу и јефтиним кредитима, чак и када је инфлација расла. Успели су чак да превазиђу прошлогодишњу инфлацију, највишу у последње четири деценије. Током већег дела 2022. раст потрошње премашио је раст цена за око два процентна поена.

Сада силе које су помогле одржавању високе потрошње слабе, а инфлација остаје на високом нивоу.

Удео месечног прихода који су Американци издвајали за штедњу износио је 3,4 одсто у децембру, што је мање од 7,5 одсто годину дана раније. Каматне стопе на кредитне картице расту, а званичници Федералних резерви су сигнализирали да планирају додатно повећање од четвртине процентног поена у односу на референтну стопу централне банке ове недеље. То би довело до стопе између 4,5 и 4,75 одсто, са скоро нуле на почетку прошле године.

Годишња инфлација, мерена индексом потрошачких цена, остала је изнад 5 одсто у децембру 19. месец заредом, што је најдужи низ од раних 1980-их.

Потрошња у САД чини отприлике 70 одсто економије. Потрошачи који сада прелазе на нижу брзину кључни су разлог зашто пословни и академски економисти које је анкетирао "Волстрит џорнал" процењују да је вероватноћа рецесије у наредних 12 месеци 61 одсто. Међутим, многи економисти верују да би САД могле у потпуности да избегну рецесију ако се обрасци потрошње стабилизују.

Постоји један фактор који отежава предвиђање: док је незапосленост на најнижем нивоу у последњих пола века, велике компаније укључујући "Амазон", "Голдман Сакс", "Мајкрософт" почеле су да отпуштају раднике.

"Последњи бастион снаге је тржиште рада, али мислим да оно не може да издржи све ове друге силе", рекла је главни економиста "Нејшонвајда" Кети Бостјанчић.

До сада је било много радних места, а плате су наставиле да расту због пооштравања Федералних резерви. Незапосленост је у децембру била ниских 3,5 одсто. Цена радног сата је порасла за 4,6 одсто у односу на претходну годину. У новембру је било око 10,5 милиона слободних непопуњених радних места, према подацима Министарства рада, што је знак да је потражња за радном снагом и даље јака.

Сада су се појавили први знаци слабости тржишта рада. Послодавци брзо отпуштају раднике на одређено време, а људима који изгубе посао треба више времена да пронађу нов. У међувремену, број радних сати недељно опада два месеца заредом, што је довело до успоравања раста плата радника.

Многе потрошаче оптеретило је и брзо повећање стопа у протеклој години, повезано са пооштравањем мера ФЕД-а, што је повећало цену свих врста дуговања. Хипотекарне стопе су прошле јесени достигле 20-годишњи максимум. Око 57 одсто потрошача је било забринуто да ли ће моћи да плате кирију у четвртом кварталу, у односу на 48 одсто у трећем кварталу, показало је недавно објављено испитивање.

Повећања цена постепено почињу да успоравају потрошњу, иако ће можда проћи неко време пре него што се ефекат у потпуности оствари, сматра економиста са Харварда Кенет Рогоф.

Џезлин Милбери (33) рекла је "Волстрит џорналу" да је била принуђена да направи резове када ју је јесенас банкарска апликација обавестила да су трошкови једномесечних намирница и кућних потрепштина за њену четворочлану породицу порасли на 900 долара, са око 600 или 700 долара.

"Сада идем у три или четири различите продавнице како бих уштедела", рекла је она и додала да, иако је смањила куповину намирница, одласке код фризера, козметичара, стање на кредитним картицама - где плаћа минималну потребну уплату - није.

image