Економија

"Креди Свис": Смањење улоге долара у свету прилично вероватно

"Креди Свис" сматра да се у догледној будућности неће појавити алтернатива за долар као водећу валуту, додавши да стварање јединствене глобалне валуте остаје "илузорно"
"Креди Свис": Смањење улоге долара у свету прилично вероватноwww.globallookpress.com © Sascha Steinach/dpa-Zentralbild

Наставак пада улоге америчког долара у светским девизним резервама "чини се прилично вероватним", наводи се у извештају швајцарског банкарског гиганта "Креди свис" о будућности монетарног система објављеном у среду.

"Даље смањење улоге америчког долара у глобалним девизним резервама је могуће, а заправо изгледа прилично вероватно, по нашем мишљењу", кажу аналитичари те банке.

Заступљеност долара у девизним резервама и даље је показатељ његове "хегемоније", саопштила је банка, преноси ТАСС.

Истовремено, "постоје неки докази да се главне централне банке диверзификују у односу на амерички долар, вероватно да би ограничиле ризике санкција", даље се наводи у извештају.

У извештају се указује да тренутно стање ствари ефективно наставља тренд започет седамдесетих година прошлог века, када се вредност америчког долара одвојила од златних резерви, односно када је "петродолар" постао главна валута за трговање нафтом, док су се саме САД бориле са "периодом вискоке макро нестабилности."

"Свет се постепено кретао ка мултиполарном валутном систему", наводи се у извештају "Креди Свис".

"Питање је да ли ће се овај процес наставити прилично глатко, или ћемо можда видети нагле помаке у једном или другом правцу, што указује да је у току структурални прекид или заокрет", додали су аналитичари.

"Креди свис" сматра да се у догледној будућности неће појавити алтернатива за долар као водећу валуту, додавши да стварање јединствене глобалне валуте остаје "илузорно", будући да би захтевало изразито кооперативно геополитичко окружење.

Ипак, "продубљивање тржишта капитала и повећање трговине међу главним тржиштима у развоју повећава улогу њихових валута", кажу аналитичари.

"Шеме узајамног осигурања за заштиту од пада од ротације америчких долара и алтернативни систем плаћања указују на вишеполарност света валута", закључује се у извештају.

О паду петродолара спекулише се у многим медијима у последње време, укључујући и "Нешенел интерест" који је крајем претходне године писао да је криза у Украјини поделила свет и показала слабости америчке валуте.

Да се "петродолару" приближава последњи час указује и отвореност Ријада, чија је пракса трговања нафтом у доларима у великој мери одржавала привлачност долара у очима међународних актора, да започне разговоре о трговини нафтом у другим валутама.

image
VV inauguration
banner