Економија

Кина забрањује извоз технологија за прављење соларних панела

Као реакција на западне санкције на чипове које се уводе Кини, највећа азијска земља узвраћа – настоји да задржи статус водеће силе у прављењу соларних ћелијa од силицијума
Кина забрањује извоз технологија за прављење соларних панелаwww.globallookpress.com © TPG

Кина је водећи произвођач машина које "штанцују" соларне ћелије од силицијума неопходне за производњу соларних панела. А да би задржала тај статус, као и удео на глобалном тржишту, забранила је својим компанијама да преносе те технологије у иностранство.

Забрана се односи на извоз технологија за производњу соларних ћелија од великог и црног силицијума и оног монокристалног, стоји у упутству Министарства трговине и Министарства науке и технологије, преноси "Ејжа тајмс".

Кина уводи ову забрану као узвратну меру на санкције које су Сједињене Америчке Државе увеле Кини на чипове.

Кинеске компаније производе више од 80 одсто светских соларних панела, али се суочавају с високим царинама које су им САД увеле још 2012, због велике заступљености на америчком тржишту. Не би ли избегле велике тарифе, многе компаније су изместиле производњу на Тајван, али је Америка проширила марже и на панеле произведене на острву.

Ипак, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је јуна 2022. укинула на 24 месеца тарифе на кинеске соларне панеле које су произвеле компаније пресељене у Камбоџу, Малезију, Тајланд и Вијетнам.

По мишљењу технолошких стручњака, нове кинеске мере могу да делују закаснело јер су компаније можда већ преселиле и машине које производе соларне ћелије од силицијума великих димензија, али када им затребају делови, машине и техничка подршка, више неће моћи да се обрате Кини.

Сонг Хао, помоћник потпредседника "Џи-Си-Ел технолоџи", великог добављача електронских компоненти за соларну индустрију, изјавио да иако ће забрана ограничити кинеске фирме да се шире у иностранству, неће утицати на извоз њихових производа из Кине.

Сонг је оценио и да је кинеска одлука да забрани извоз најнапреднијих технологија за производњу соларних панела разумна пошто су многе развијене земље чиниле слично Кини.

Многи кинески гиганти у производњи соларних панела, укључујући "Лонги грин енерџи технолоџи", "Џеј-Еј солар технолоџи" и "Тринас ко" већ су преселили производне линије у југоисточну Азију у последње две године, те ће се суочити са одређеним ограничењима ако желе да купе кристалне пећи или опрему за сечење силицијумског материјала из Кине за производњу великих силикона.

Пекинг је предложио и увођење ограничења на извоз ласерских радара, технологија везаних за уређивање генома, те пољопривредне технологије укрштања.

image