Свет

Јапан и Холандија уз САД у "рату чипова" против Кине

Два америчка савезника су кључни снабдевачи опреме и материјала за производњу чипова
Јапан и Холандија уз САД у "рату чипова" против Кинеwww.globallookpress.com © Alexander Pohl

Јапан и Холандија ће се придружити Сједињеним Америчким Државама у наметању ограничења на извоз полупроводника и чипова у Кину, што би требало да наруши амбиције Пекинга да покрене сопствену индустрију чипова.

Према изворима "Јапан тајмса", амерички, холандски и јапански званичници требало би да окончају преговоре у Вашингтону, у петак, 27. јануара, о новом сету правила у вези с тим која се роба сме испоручивати кинеским компанијама. Неименовани извори истакли су и да нема плана да се резултат договора јавно објави.

Иначе, два америчка савезника Јапан и Холандија су кључни снабдевачи опреме и материјала за производњу чипова, што ће допринети ефикасности ограничења за чипове у САД.

Холандија ће увести ограничења за своју компанију "АСМЛ холдинг", која неће смети да продаје неке своје машине "за дубоку ултраљубичасту литографију" (ЕУВ), неопходне за прављење појединих напредних чипова без којих је немогуће формирање производних линија.

Јапан ће поставити слична ограничења за "Никон".

Рестрикције у вези са чиповима покренула је администрација америчког председника Џозефа Бајдена у октобру 2022, са циљем да спрече Кину да производи напредне полупроводнике или купује најсавременије чипове из иностранства који би јој помогли у развоју војске и вештачке интелигенције.

Холандија, Јапан и САД су земље у којима послују најзначајније компаније за производњу опреме за израду чипова, укључујући АСМЛ, јапански "Токио електрон" и америчку "Аплајд материјалс".

Амерички произвођачи опреме жалили су се раније да је акција Бајденове администрације омогућила иностраним конкурентима да наставе да раде на једном од највећих тржишта за њихове производе и подрила циљ ограничавања војног напретка Кине, док је Кина у децембру 2022. покренула спор са Светском трговинском организацијом не би ли се укинула поменута ограничења.

Међутим, извршни директор АСМЛ-а Петер Венинк изјавио да мере за контролу извоза које предводе САД неће утицати на кинеске напоре да развију сопствену технологију у напредној опреми за производњу чипова.

"Ако не могу да набаве те машине, сами ће их развити", рекао је он у интервјуу за "Блумберг њуз". "То ће потрајати, али на крају ће успети."

image