Економија

Од пивара до пекара: Немачка производња се смањује, традиционална предузећа банкротирају

На листи предузећа која су недавно објавила банкрот налазе се банке, пиваре, пекаре, али и произвођачи бицикала - сви са традицијом дужом од 80 година
Од пивара до пекара: Немачка производња се смањује, традиционална предузећа банкротирајуwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod/dpa

Док канцелар Немачке Олаф Шолц најављује десети пакет санкција Москви, којим Запад намерава да обележи годишњицу од почетка руске војне операције у Украјини, немачка индустрија и даље трпи последице које су исте те санкције оставиле.

Одрицањем од јефтиних руских енергената, Берлин је угрозио своју извозну моћ и индустрију, некада прву у Европи, толико да ни скорашњи пад цене гаса суштински не отклања претњу бриге многих великих произвођача, како су ове недеље указали неки извештаји.

Нови статистички подаци објављени на платформи "Вај чартс" ("Ycharts"), намењеној инвеститорима и финансијским стручњацима, указују да је индекс немачке индустријске производње у децембру опао за три поена у децембру прошле године у односу на претходни месец (износио је 95 поена у децембру, односно 98 у новембру).

Исти параметар опао за 3,2 поена и у односу на крај 2021. године, односно 6,7 поена у односу на децембар 2020. године.

Те бројке илуструје гашење великог броја немачких произвођача најразличитије робе, од пива до бицикала, неки од којих имају и вишевековну традицију.

Лист "Зидојче цајтунг" пренео је да је пивара "Бахмајер" из Баварске најавила банкрот и да ће у априлу престати са радом, више од 150 година након оснивања. Исту судбину је доживела пивара "Бимиш бројхаус" из Саксоније, коју су након више од 130 година рада докрајчиле високе цене производње у 2022. години, преноси портал "Хајделберг24".

Многим пиварама које су поднеле захтев за банкрот придружио се и "Јакобинер број" из Минхена, пренео је портал "Чип 365".

Произвођач пенушавог вина "Рилинг сект", са традицијом која се протезала 135 година, исто је постао несолвентан услед скока цена прошле године који је уследио након тешког периода закључавања током врхунца пандемије ковид 19, преноси портал "Меркур".

Ланац пекара "Зипендорфер ландброт", који је основан 1925. године и који је имао 16 испостава, објавио је банкрот, пренео је портал "Чип 365" крајем јануара, као и ланац пекара "Тилман брот" из савезне државе Рајна-Палатинат, основан 1937. године, пренео је портал "Манхајм24".

Немачка предузећа са вишедеценијском традицијом које су недавно објавиле банкрот укључују и "Северну централну банку" у Мајнцу (основана 1924. године), произвођача зупчаника "ЦХ Шефтер гетрајбе" (основан 1873. године, док га је 2020. године купио "Цим груп"), произвођач бицикала "Профете" (основан 1908. године).

Резултати новог истраживања које је спровео институт "Форса" за немачку телевизију "РТЛ" указују да 43 одсто Немаца верује да санкције штете више Немачкој него Русији, док 20 одсто становника савезне републике сматра да је штета од санкција у обе земље подједнака.

Свега 32 одсто Немаца сматра да су санкције испуниле своју сврху и да су највише наштетиле Русији.

image
VV inauguration
banner