Економија

Руски економиста: Европска унија је постала америчка периферија

Руска економија је у условима санкција превазишла главне потешкоће, а раст производње електричне енергије у 2022. показује да ће прерађивачка индустрија расти не само у слоганима политичара, већ и у стварности, указује директор Института за ново друштво Василиј Колташов
Руски економиста: Европска унија је постала америчка периферијаwww.globallookpress.com © IMAGO/Silas Stein

Европска унија је главна жртва санкција и главна жртва америчке политике према Русији, јер се заправо нашла у позицији америчке периферије, рекао је руски економиста и политиколог, директор Института за ново друштво Василиј Колташов у интервјуу за руски часопис "Международнаја жизњ".

Према његовим речима, на Западу је 2022. година била тешка за економију, а након сумирања прошлогодишњих резултата намеће се закључак да су Европску унију снашли посебно велики проблеми.

"САД уништавају економију земаља ЕУ, уништавају њихове производне индустрије, радна места – све је уништено. И као резултат, добијамо ситуацију да више нема некадашњег јединства унутар Запада, а да не говоримо о некаквој 'златној милијарди'. Штавише, раније је европска привреда напредовала управо захваљујући томе што је добијала руске ресурсе по дугорочним уговорима и прерађивала их", нагласио је експерт.

Руска економија је у условима санкција и ограничења у великој мери превазишла тешкоће, рекао је Колташов и додао да раст производње електричне енергије у 2022. години показује да ће прерађивачка индустрија расти не само у слоганима политичара, већ и у стварности, и то се дешава.

Почетком 2023. године многи западни аналитичари су изјавили да у 2022. није било колапса руске економије, приметио је Колташов.

"Да, Русија је забележила пад БДП-а, да, руска трговина је морала да прође кроз веома тешку годину, али смо са железницама добро прошли, огромни возови су послати на исток, и генерално гледано, забележен је нагли пораст прихода у многим сегментима", рекао је директор Института за ново друштво.

Подсетио је да је чак и Међународни монетарни фонд морао да призна чињеницу да ће руска економија 2023. године имати позитиван раст БДП-а.

image
VV inauguration
banner