Економија

Ирак ће трговати у јуанима

Ирачка централна банка предузела је хитне кораке да надокнади мањак долара на локалним тржиштима
Ирак ће трговати у јуанимаGetty © China Photos/Getty Images

Ирачка централна банка саопштила је у среду да планира да дозволи да се са Кином тргује директно у јуанима, преноси Ројтерс позивајући се на тамошње државне медије.

Централна банка је, како се наводи предузела хитне кораке да надокнади мањак долара на локалним тржиштима, што је навело владу да раније овог месеца одобри враћање на некадашњу вредност валуте.

"Ово је први пут да ће се увоз из Кине финансирати у јуанима, пошто се ирачки увоз из те земље плаћао само у (америчким) доларима", рекао је у среду за Ројтерс владин економски саветник Мудир Салих.

Реч је о најновијем знаку јачања улоге јуана на међународној сцени, у тренутку док Кина постепено отвара своја финансијска тржишта, а неке земље настоје да диверзификују своју валутну изложеност.

Централна банка би могла, као део свог плана, да повећа билансе ирачких банака које имају рачуне код кинеских банака у јуанима, а друга опција би, како се додаје у саопштењу на које се Ројтерс позива, да се биланс локалних банака повећа преко рачуна централне банке код "Џеј-Пи Моргана" и "Развојне банке Сингапура" (ДБС).

Прва варијанта би зависила од резерви централне банке у јуанима, док би друга користила банке у САД, односно доларске резерве у "Џеј-Пи Морган" и ДБС. Две банке би, наиме, како је објаснио Салих конвертовале доларе у јуане и плаћале их крајњем кориснику у Кини.

image
VV inauguration
banner